A Tatabányai vetélkedőről

  


KÖZLEKEDIK A CSALÁD

A Komárom-Esztergom megyei fordulót április 14-én rendezték a tatabányai Skoda márkakereskedés telephelyén. A 9 órától 14 óráig tartó rendezvényre a regisztrálás folyamatos volt, 17 család mérte össze tudását. A gyerekeknek kerékpáros elméleti kérdések és egy ügyességi pálya gyakorlatai adták a kihívást. A szülőknek is a közlekedési ismereteikből kellett számot adni a tesztlapon és egyiküknek teljesítenie az autós manőverezési feladatokat. Az elméletnél 1-2-3 pontos, súlyozott kérdések szerepeltek mind a közúti jelzésekkel (lámpák, táblák, burkolati jelek), mind a szabályainkkal kapcsolatban.

Változatos feladattípusok voltak, hiszen a klasszikus igaz-hamis állítások mellett megjelentek mély tudást, összefüggésrendszer ismeretét mérő feladatok is. Például több jelzőtábla közül kellett kiválasztani, hogy melyik táblák esetében várható a következő útkereszteződésnél továbbhaladási jogunk, elsőbbségünk. Vagy melyik tábla láttán van behajtási tilalmunk egy adott útszakaszra. Ezeknél a kérdéseknél több jó válaszlehetőség is volt. Egyik tesztlapon sem jelentek meg viszont a járművezetés elmélete vagy műszaki tudást mérő kérdések, mint a kategóriás vizsgáztatásnál.

A bringás KRESZ lapon több furfangos kérdés is szerepelt, például a jármű sebességére vonatkozóan különleges feltételek között vagy egy jelzőtábla hatálya alatt. Volt kérdés a kerékpáros nyomról vagy a nyitott kerékpársávról, az előzésről és a villamossal való találkozásról is.

Az autós elméleti feladatsoron nagyon jelentős hangsúly kapott az előzés témája, és kiemelt volt még a megállás-várakozás. Az alapfogalmak meghatározásával is találkozhattunk eldöntendő kérdések formájában.

A gyakorlati feladatoknál mindkét generációnak – szülőnek és gyereknek egyaránt – a járművel való manőverezést, a jármű feletti uralmat, a méretek érzékelését kellett bemutatni. A kerékpáros ügyességi pályát a Magyar Autóklub „Biztonságosan közlekedni egy életúton” program éppen Tatabányán állomásozó kamionján szolgálatot teljesítő kolléga biztosította. Egy folyosón kellett végig hajtani, amiben akadályokat kellett kerülni, fordulni, szűkületbe be- és kihajtani, egy szakaszon egykezes kormányzással haladva, a pálya végén pedig célmegállást teljesíteni. Hibapontot a bóják, oszlopok érintése, döntése, láb letétele jelentettek.

 


Egyéb szórakoztató feladatként 3x3 szivacskockából közúti jelzőtáblák képeit lehetett összerakni, kirakó módjára. Volt lehetőség bóják közt kis pedálos gokartot vezetni. Ki lehetett próbálni a többféle részeg szemüveget is. Ezek a látást, érzékelést torzítják el, különböző műanyag „lencsékkel”. Szimulálják például a főzött alkoholok, az égetett szeszek vagy éppen az egyes gyógyszer hatásokat, hiszen ezek teljesen máshogy, illetve az idegrendszer más területét befolyásolva fejtik ki hatásukat.

A felnőtteknek az autót a Skoda szalon biztosította. A manőverezést időre kellett végrehajtani. Egy három bójából álló, irányított szlalom volt az első részfeladat, amit egy jobbra előre merőleges parkolás követett, annyi nehezítéssel, hogy a jármű elejével oszlopot kellett érinteni, aminek a tetején labda volt. Innen balra hátra merőleges tolatást kellett végrehajtani, majd az ördögkapu következett, ahonnan a célegyenesre kellett még ráfordulni. Hibapontot a bóják érintése, döntése, illetve a labda leverése jelentett, eltérő pontértékkel.

Az eredmények összesítését követően a nyertes kihirdetése a márkakereskedésben külön időpontban zajlik, ahol a dobogósok ajándékcsomagot kapnak, illetve a legjobb eredménnyel záró család képviselheti a megyét az országos döntőn június 23-24-én, amit Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben szerveznek.

A versenyre ellátogatott Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnöke, mint a megmérettetés szakmai támogatója, illetve Dr. Farkas Károly régi, kiváló szakember a Komárom megyei Baleset-megelőzési bizottság képviseletében.

Ehhez a hétvégi közlekedésbiztonsági programhoz az idő is kellemes, napsütéses volt. A jó hangulatú, szórakoztató és hasznos eseményen több olyan család is részt vett, akik már az előző versenyeken is megmérették magukat. Örömteli, hogy egyre inkább bővül a versenyző családok köre. Érdemes a felkészülésre időt, energiát szánni, hiszen az országos döntő nyertese egy új Skoda Rapid Family autót vihet majd haza. A további tárgyjutalom mellett viszont legnagyobb értékként a közlekedni tudást, a biztonságosabb célba érést kapja mindenki.

E programhoz idén is meghirdették az online vetélkedőt a verseny honlapján, 2018 április 30 és 2018 június 3 között; öt héten át 6-6 kérdést kell megválaszolni. Itt lehet üzemanyag utalványt vagy autós ajándékcsomagot nyerni, s a hibátlan kitöltők közt fődíjként egyhetes Skoda tesztvezetést sorsolnak ki. Idén bővítették a részvételi lehetőség körét is, „VIGYÁZZ, KRESZ, RAJT!” játékban iskolák is játszhatnak, vetélkedhetnek, a legjobbak igény szerinti iskola- és sportszereket nyernek.

Egyre szélesebb körben válik népszerűvé ez a verseny – a szponzoroknak is köszönhetően – ami javíthatja a közlekedés biztonságát, a felkészültebb, felelősségteljesebb közlekedők által.

(Pataki Melinda)