A legrégibb, a legidősebb MHSZ-es tanerők (2)

 

 

 


Az MHSZ tevékenysége 70 éves. 1948-ban alakult jogelőd szervezete a Magyar Szabadságharcos Szövetség. Először motoros klubokkal, vesenyzéssel indult, 1954-től már 3000 sorköteles járművezetőt képeztek ki. 1967-ben váltottak az MHS névről MHSZ-re, ami azt jelentette, hogy 1975-ben már 46 000 gépjárművezető kapott itt jogosítványt. Megszervezték kirendeltségeik hálózatát, az ország 139 városában és nagyközségében működtek. A rendszerváltás után 1990-ben hozták létre a Kultúrált Közlekedésért Alapítvány szervezetét, ennek megyei Gépjárművezető-képző Kft. iskolái folytatták a nagy múltú képzési tevékenységet. 2011-ben a Kultúrált Közlekedésért Alapítvány kormányzati képviselete megváltozott.
Az MHSZ szervezetének hetven éves múltja, közlekedésre nevelési tevékenysége megkerülhetetlen, gépjárművezető-képző iskolái, a sorköteles képzés, a gépjármű szakkörök évtizedeken át működtek, szakmai hagyományai élnek. Itt vannak még közöttünk a legrégibb, a legidősebb MHSZ-es oktató kollégák, a kiváló Tanerők is! Nyolcvan évesek, vagy még idősebbek! Nagyszerű közlekedési szakemberek, nemcsak koruk, életútjuk is tiszteletre méltó. Csak felvillantjuk őket: ott voltak, nagyok voltak, minden úgy volt...


 

VARGA JÓZSEF 94 éves. Ebben a szakmában talán a legidősebb oktató kollégánk  Magyarországon! Már a legkiválóbb ATI-s szakemberek között is írtunk róla. 1948-ban szerezte vezetői engedélyét, majd műmesteri tanfolyamot végzett Mátyásföldön az egykor volt II. világháborús Gépkocsizó Tanezred műhelyében. Pontosan emlékezik: 1949 május 30-tól, október 16-ig Szilvai őrnagy és Pénzes főhadnagy voltak az oktatói, akik persze nem akármilyen katonás rendet tartottak. A műhelyben megkövetelték, hogy a tisztelgés mellett "Víz, Olaj, Levegő!" köszöntéssel üdvözöljék egymást a hallgatók. Varga Józsi bácsi életútja a szakma története is, az ötvenes évektől kezdve folyamatosan oktatott az MHS sorköteles tanfolyamain, technikusi oklevelet szerzett, később mesteroktató lett. 1957-től a nyírbátori határőrség Gépjármű Alosztályának vezetője, majd évtizedekig a jó hírű Hajdú Bihar Megyei ATI szakoktatója Debrecenben. A rendszerváltás után a Zsírossy féle Magán Autósiskolában tanít, majd az Automobil 2003-Bt. Autós-Motoros Iskolában, 85 éves korában fejezte be az aktív oktatási tevékenységet!


 

 

HERCEZEG JÁNOS 85 éves. 1955-ben vizsgázott Szegeden sorkötelesként, 1961-ben Budapesten a Baross utca 110. alatt működő MHS motoros klubban oktat, majd vizsgát tesz, Szürke könyvet, oktatói Megbízó levelet kap. Miskolcra és Sátoraljaújhelyre kerül, később visszatér Szegedre, a Csongrád Megyei MHSZ gyakolati oktatója lesz. 1972-től 20 évig a Hódmezővásárhelyi 1 sz. Munkaközösségben oktat, jó nevű KRESZ oktató, kiváló gyakorlati szakember. 1993-ban nyugdíjasként nyit autósiskolát, egyéni vállalkozó ugyancsak Hódmezővásárhelyen. Újabb 25 év a szakmában. Két éve még tartotta a tanfolyamokat, kicsit betegeskedett, de az idén, 85 évesen már kezdene, sikeresen elvégezte a továbbképzés e-learninges tananyagát. A vezetői engedélye hatvanhárom éves!


 

     

KOVÁCS MIHÁLY 83 éves. A Csepel Művek MHSZ kirendeltségén volt gyakorlati oktató, itt kezdte pályafutását 1974-ben. Három évvel később 1977-ben a Fővárosban, a 7 sz. Gépjárművezető-képző Munkaközösség oktatási szakembere. (Villányi úti - József Attila gimnázium). Itt dolgozott egészen 2005-ig. Kovács Mihály több mint három évtizedet töltött a magyar járművezető-képzés szolgálatában.


 

     

GYENGE FERENC 85 éves. 1962-ben kezdte oktatói hivatását. Először a Veszprémi MHS Pápán dolgozó gyakorlati oktatója, 1967-től már kirendeltség-vezetője. 1990 után a Kultúrált Közlekedésért Alapítványhoz kerül, munkaadója a Turbó Kft., ahol többször is kitüntették kiváló munkájáért. 2011-től a jogutód NetCar Zrt, ma pedig a Ritmo Kft. vállalkozó oktatója. Még 85 évesen is oktat, keresik a tanítványok. Gyenge Ferenc kollégánk szakmai életútja sem szokványos: 56 éves munkaviszonnyal rendelkezik, ezalatt összesen négy munkáltatója is volt, de mindig - megszakítás nélkül - egyetlen munkahelyén Pápán dolgozott.


 

   

PAVLEK FERENC - 81 éves. Ő is, már a legkiválóbb ATI-s oktatók között is szerepelt. A hatvanas évek közepén lett sikeres oktató az MHS Siófok Járási Központ gépkocsivezetői tanfolyamain. Nemcsak elméleti ismereteket tanított, a gyakorlati oktatásban is nagyszerű volt, akkoriban Csepel 350-es tehergépkocsival járták a Somogyi tanuló utakat. A hetvenes évek elejétől a Siófoki Autóközlekedési Tanintézethez került, itt is a legjobb szakemberek közözött jegyezték. Kiválóan felkészült, sokoldalú egyéniség. Az 1990-es évektől már közéleti szerepet vállalt. Kőröshegyen három ciklusban  is megválasztották polgármesternek.

 


 Vannak még, élnek még a legidősebb MHSZ-es tanerők, a nyolcvanasok!

 Balogh Zoltán