Látni és Látszani - Egymásért!

 Az ORFK - Országos Baleset-megelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös   kampánya idén ősszel is felhívja a figyelmet a Látni és Látszani – Egymásért, akcióra, ami két hónapig is tart (2018. október 17 – december 7), és amire minden közlekedőnek figyelnie kell. A fényforrások, a járművek lámpáinak megfelelő működése, karbantartása kulcskérdés a közúti balesetek megelőzésében.

 

 

Néhány fontos észérv a Látni és Látszani elv mellett!

Ősszel a gépjárművek világítását is többet használjuk. A lámpák segítségével úgy kell jól látnunk, hogy másokat ne vakítsunk el, a ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, ha köd van!
Szakszerűen, a Műszaki Állomásokon, szervizben, műhelyben ellenőriztessük és állíttassuk be a fényszórókat.
Fontos, figyelmeztető statisztikai adat: a halálos balesetek 50 százaléka az éjszakai órákban történik!Éjszaka még kellő közvilágítás mellett is 4-500 méterre lehet ellátni. Lakott területen kívül, országúti fényszóró használatával 300 méter, tompított fény mellett csupán 40-80 méterről vehető észre az akadály.
Rontja az éjszakai látást pl. a fényszóró rossz beállítása, a színezett fényszóró üveg, a bukósisak füstszínű szemvédője is.
 A szélvédőn való átláthatóságot a megfelelően működő párátlanító rendszer, a jól működő hátsó ablakfűtés és a jó minőségű ablaktörlő lapátok biztosítják.
A pára, a köd, a derengő napsütés erősen rontja a távolságbecslő képességet, a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. Ez a tévedés különösen előzésnél életveszélyes lehet.

A kivilágítatlan, prizma nélküli kerékpár tompított fényszórónál legfeljebb 37 méterről, a távolsági fényszórónál is csak 75 méterről válik láthatóvá. A jól kivilágított és prizmával is ellátott kerékpár már 500 méter távolságból is jól kivehető.

Sötét színű ruhát viselő gyalogos nappal kb. 1000 méterről, éjszaka távolsági fényszórónál már csak 110 méterről észlelhető. Természetesen a ruházaton lévő fényvisszaverő anyagok az éjszakai láthatóságot a többszörösére növelik.

Látni és Látszani – Egymásért!