Autósiskolák az ugyancsak vírusos Németországban

   

Itt nálunk is rosszul alakul, eddig csaknem 2 millió beteget regisztráltak, a halottak száma tavaly márciusától számítva, meghaladja a 40 ezret. Ez a szám csak a korona infekcióban megbetegedett személyeket jelenti. Vannak olyan szövetségi államok is, pl. Sachsen, ahol az új betegek száma a napi növekedést figyelembe véve - 100 000 lakosra vetítve – meghaladja az 500 főt, mint Meissen-ben, a világhírű porcelán „hazájában”. E reprodukciós növekedési szám azt jelenti, hogy egy beteg hány egészséges embert tud megfertőzni. Ha nincs semmi korlátozás, akkor rövid idő alatt robbanásszerűen növekedhet az új betegek száma, mint a láncreakció, az urán hasadása. A Szövetségi államok megegyeztek abban, hogy tovább szigorítanak. Shutdown majd Lockdown, ez a szigorítás pedig az autósiskolákra is vonatkozik.

 

Azokban a városokban, körzetekben, ahol a napi növekedés száma meghaladja a 200-at, a Lockdown mellett döntöttek, ami még a nappal „bejárható” körzetet is behatárolja, a 15 km es távolságot csak különösen indokolt esetben léphetik túl a polgárok. Ezt a határozatot Németország 97 körzetében léptették életbe.
Az Autósiskolák irodáit alig lehet elérni, továbbra is a kizárólagos On-Line oktatás megy, a vegyes képzés nincs megengedve. A vizsgát csak azoknak a tanulóknak engedélyezik, akik közvetlenül előtte állnak, tehát akik az elméleti tanfolyamot eredményesen befejezték és a gyakorlati oktatásban is fel vannak készülve a vizsgára.
A hivatásos képzést engedélyezik, de nagyon szigorú feltételekkel: engedik a tehergépjármű és buszvezetői tanfolyamokat, továbbá a különösen fontos mentő- és tűzoltó járművek vezetőinek képzését. Ezt itt nagyon sokan önként vállalt munkában is végzik, hiszen életbe vágóan fontos tevékenység. Ebben a képzésben a résztvevők igazolást kérnek és kapnak is az illetékes hatóságoktól.

Általában az autósiskolák bezártak, ugyanígy az óvodák és az iskolák is, - január 18-án döntenek a továbbiakról. Csak azok az üzletek tarthatnak nyitva, amelyek napi létszükségletet biztosítanak, más kereskedelmi áruházak, szakboltok csak kiszállítást végezhetnek, esetleg megrendelésre Drive-In vásárlást bonyolíthatnak. A vevő online megrendeli az árut és meghatározott időben átveheti, a gépkocsivezető pedig nem száll ki.
Sokan várják a védőoltást, ami reményt ad a normális élet újrakezdéséhez. Ugyanakkor a német oltási hajlandóság 67%, - ez a lakosság kétharmada.
Itt már meghatározták az oltási sorrendet, amelyet a Német Alaptörvény alapján sokan kritizálnak, de valószínűleg senki sem tud jobb rendszert javasolni.
Az 1. abszolút prioritás fogalomkörébe a 80 éven felüliek tartoznak, őket oltják először. A számítások szerint 8,6 millió ember a magas prioritású csoportba tartozik kb. 6,7 millióan, seniorok, vagyis a 75 – 80 éves korosztály, valamint akiket demencia, vagy más szellemi megbetegedés miatt kezelnek.
2. A mérskékelt priorítású csoport a 70-75 éves korosztály, kb. 5,5 millióan tartoznak ide.
3. A megemelt prioritású csoport tagjai a 65-70 évesek: tanítók, nevelők szezonmunkások, az elosztó iparban, a húsfeldolgozó iparban dolgozók.
4. Az alacsonyabb prioritású csoportba az összes többi lakost sorolták be, akik kb. 45 millióan vannak. 

Németországban eddig kb. 800 ezer embert oltottak be. A szakemberek szerint a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani, amivel a vírus terjedésének reprodukciós számát a minimumra lehet csökkenteni, és gyakorlatilag megszűnik a járvány. Ezt itt csorda-immunitásnak nevezik, ami lehetővé teszi azok védelmét is, akik valamilyen oknál fogva nem olthatók.


Közzétettek egy országos térképet is -
 Weltweit und Deutschland - ami mutatja, hol tartanak az oltásban. Jelenleg 60 ezer embert oltanak be naponta, rövid időn belül ezt heti egy millióra emelik.

Bleib gesung, fahr vorsichtig,
Maradj egészséges, vezess óvatosan!

Dr. Georg Gáti