HÍREK - KÉPEK

 Horváth László kollégánk email levele 

  Kedves Szerkesztő úr, Zoli bácsi!

Küldöm a képet a tanpályáról tanulóvezetőmmel, akit még 2018 szeptemberében vettem át egyik kiváló debreceni kollégámtól, és aki sajnos beteg lett, de annyira, hogy már vissza se jöhet közénk oktatni.
Átvett tanulóvezetőm pedig akkor már négy sikertelen vizsgán volt túl és 115 levezetett óra után az 5.-ik vizsgára készültünk. Vettünk még 25 pótórát, de a vizsga 10.-ik percében kétirányú utcában a szembe jövő sávból kanyarodtunk, ez is bukás lett, de a „PÁV vizsga” az sikerült. A pszichológusok vezetés nélkül beszélgettek vele: még kicsit gyakorolni kell, mondták neki. A 7.-ik vizsgán a STOP táblánál 40 km/órával mentünk át a kereszteződésen, a 8.-ik vizsgán sávváltásnál áttértünk a szembe sávba, (jobbra nézett balra húzta a kormányt!), a szembe jövőnek le kellett térni az úttestről! Kérdezem is tőle, tudja-e hogy melyik a jobb keze? Azt mondta: néha tudom.
A következő vizsgán már a 172.-ik órában jobbra irányjelzővel balra megfordultunk, majd onnan átcsapódtunk a belső sávba, persze mögöttünk jöttek, átsodródtunk a szembe sávba  is (itt nyúltam bele, nehogy baj legyen). A vibi sokkot kapott! Azt mondta, ide nem jön többé!

Zoli bácsi! Tegnap írt ez a tanulóm sms-ben, hogy ő viszont két hét múlva jön, folytatni akarja, hiszen nemsokára letelik neki a már kétszer kettő, összesen négy éve.
Imádom, folytatjuk…

Üdv, Horváth Laci 

 


 Révész György kollégától ezeket a fotókat kaptuk

"Ajka városban a gyalogos-átkelőhelyeknél találkozom e "KRESZ" jelzésekkel. Nem is rossz, hiszen ezek közvetlen figyelemfelhívó tájékoztatások. 

 

 

 

 

 

Megerősíti ezt Virágh Sándor KRESZ-szakértőnk is: a forgalomszarvezők igyekezete akkor sem kifogásolható, ha a jelzés, szöveg a KRESZ-ben nem szerepel. Más megyében is láttunk már ilyet. Bár számos viselkedési formát lehetne még tiltani a KRESZ rendeletben, szerencsére a  közlekedők többségének nincs szüksége arra, hogy mindent a szájába rágjanak.  Szerencsére a gyalogosok általában figyelnek, a kerékpárosok többsége  is tudja, hogy veszélyes dolog a lépésben való haladásnál sokkal nagyobb tempóban átsuhanni a zebrán, - mégis, úgy tűnik továbbra is vannak fegyelmezetlen és tudatlan bringások, nem árt őket így is tájékoztatni a baleset kockázatára.

 


 Majoros László az X-CAR Autós- Motoros Iskola elméleti és gyakorlati szakoktatója, átlátszó, plexi vírusmaszkban

 

Rutinos oktató, régóta foglalkozik hallássérültek képzésével, évek óta együttműködésben vannak a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), kedvezményes tanfolyamokat szerveznek nekik. 
Azt mondja: itt még inkább jelentősége van az artikulációs-vizuális jelbeszédnek, az arckifejezésnek, a szájról olvasásnak. Az átlátszó vírusmaszk nekem segít, így sokkal jobban értjük egymást a tanulóvezetővel.