Lexus RZ 450e

   RZ 450e 

 

A fenntarthatóság érdekében egyre nagyobb szükség van az emberek tudatosságának fokozására, az életszemlélet és életmód megváltoztatására. Egyre több csatornán kísérheti figyelemmel, illetve csatlakozhat be a „fogyasztó” a fenntarthatósági célok elérésébe. A piacvezető nagyvállalatok egy része példát mutatva, divatos trendet generálva segíti a társadalmi szerepvállalásával is a folyamatot. Ennek jegyében mutatkozott be a Lexus RZ 450e tisztán elektromos nagyméretű D-SUV, ami az NX és az RX közé érkezik.

Külső megjelenés

 Méretei: hosszúság 4805 mm, szélesség 1895 mm (tükrökkel 2157 mm), magasság 1635 mm. Saját tömege 2055-2115 kg közötti lehet a felszereltség és a kerékméret függvényében. (Elegance-Luxury, 18-20 coll) Megengedett legnagyobb össztömege pedig 2640 kg. Új formanyelve a „Resolute Look”, ami „határozott tekintet”-nek fordítható. Orsó formája dinamikát és eleganciát sugall. A motorháztető alacsony kialakításúvá vált, ami hozzájárul az aerodinamikus sziluetthez. Az ultravékony lámpatestei LED fényszórókat rejtenek. Oldalnézetből a hosszú (2850 mm) tengelytáv még nyújtottabb látványt kölcsönöz az autónak, kihangsúlyozza az alacsony súlypontot és az optimális súlyelosztást. Az érzet további fokozására 235/50 R20 abroncsokat kapott az autó. Kifejezetten a jármű hátulján láthatjuk futurisztikus karakterét. Az osztott hátsó tetőlégterelő optikailag megnyújtja a karosszériát, és hozzájárul az autó stabilitásához is. Egy hosszú, keskeny LED fényív végighúzódik az autó hátulján.

 Hátsó lámpák 

 

Az elhomályosítható panorámatető növeli a tér- és fényérzetet az utastérben. Üvegezése olyan bevonatot kapott, ami visszaveri az infravörös sugárzást és napsütéskor csökkenti a hőérzetet, viszont hidegben segíti a meleg benntartását. Az elsötétítése vagy átlátszóvá tétele gombnyomásra történik, elektrosztatikusan. A részecskék elektromos áram hatására azonnal rendeződnek.

 Belső tér

Már ránézésre is komfortos, otthonos a beltér. Tágas az utastér, bőséges a láb- és fejtér.

 Hátsó ülések

 

Az üléskialakítás ergonomikus, a felszereltebb modelleknél elektromosan nyolc irányba is állítható, deréktámasszal is rendelkezik. Az első üléseket úgy tervezték, hogy minimálisra csökkentsék az ostorcsapás effektus okozta nyakmozgást, amikor hátulról nekimennek az autónak. A megerősített üléskeretek lehetővé teszik, hogy a törzs belesüllyedjen az üléstámlába, míg a fejtámla elhelyezése hatékonyabban támasztja meg a fejet. Az ülésfűtés és szellőztetés energiafelhasználás szerint is optimalizált. A fűtés hatékonyságának fokozására új hősugárzó fűtőelemeket helyeztek el az első ülésen tartózkodók előtt térdmagasságban. Ezek a fűtőtestek úgy „takarítják meg” a felhasznált energiát, hogy irányítottan adják le a hőt, ahová szükséges.

A vezető pillanatok alatt fel tudja venni a vezetéshez szükséges információkat egyrészt a műszeregységben lévő 7”-os, színes TFT kijelzőről, másrészt a 10”-os head-up display-ről, harmadrészt a 14”-os központi kijelző érintőképernyőjéről.

 Head-Up Display

 

Ezek biztonsági figyelmeztetéseket, navigációs információkat és komfortot fokozó tartalmakat is megjelenítenek. Jövőbe mutató, hogy 2025-től a steer-by-wire innovatív kormánykereket fogják szerelni az autóba, ami mechanikus összeköttetés nélküli kormányrendszert takar. Kör alakú menetmód választóját fordítani kell az előre-hátra mozgás létrehozásához.

 Menetmód kapcsoló 

 

 

Csomagtere 586 l a tetőig pakolva, viszont ugyanez ledöntött hátsó ülések esetén 1515 literre bővíthető.

 Csomagtér 

 

Hajtás

Kifejezetten elektromos autónak tervezett extra erős E-TNGA platformot kapott az RZ. Ez lehetőséget adott, hogy az akkumulátor egységet a vázba, az utastér alá integrálják. Így a súlypont alacsonyra kerülhetett, s az akku az autó tömegközéppontjában van. A vezethetőségben ez fokozott stabilitást, jobb egyensúlyt, kitűnő kezelhetőséget és a járműtől kiszámítható reakciókat ad.

Az autó állandó mágneses váltóáramú szinkronmotorral szerelt, összteljesítménye 313 LE/ 230 kW. Végsebessége 160 km/h. Egyfokozatú váltót és az új DIRECT4 összkerékhajtást kapta a modell. Ez az intelligens technológia automatikusan vezérelt fékerő- és nyomatékelosztást jelent a tengelyek között. Ez a hajtásvezérlés folyamatos egyensúlyt és tapadást tart fenn mind a négy keréknél, észrevétlenül osztva el a hajtóerőt a kerekek közt. A forgatónyomaték 0-100% közt ezredmásodpercek alatt változtatható bármelyik keréknél. Ezt segíti az e-Axle, ami egy kompakt, moduláris egység: egy motorból, egy hajtóműből és egy elektronikus vezérlőegységből áll. A hajtott kerekek közt helyezkedik el, s az RZ 450e-nél az első és hátsó tengelyeknél is van egy ilyen. Elöl egy nagyteljesítményű (150 kW/ 204 LE), hátul egy 80 kW-os (109 LE) e-Axle elektromotorral dolgozik együtt, ami megfelelő összhangot biztosít az első-, és a hátsókerékhajtás között. Ezzel a pillanatról pillanatra változó, maximálisan optimalizált, valós idejű tapadást biztosító rendszerrel lenyűgöző a gyorsulás: 5,3 s 0-100 km/h-ra (a BEV testhez viszonyítva). Mellette tűpontos, éles irányíthatóságot biztosít: azonnal reagál a kormányzásra, magabiztos a kanyarokban is. A közvetlen fékhatás következtében a lassításra is azonnal és hatékonyan reagál.

A 96 cellából álló Li-ion akkumulátora 71,4 kW kapacitású, a prognózis szerint 10 év után is megőrzi kapacitásának minimum 90%-át. Töltési ideje 150 kW-os DC töltő esetén 30 perc, 11 kW-os AC töltéskor 6,5 óra, mindkét esetben 80%-ra.

  Felszereltség

Az autóipar is egy digitális átalakuláson megy át. A high-tech funkciók egész sorát találjuk az autóban. A biztonságot rengeteg rendszer segíti.

A proaktív vezetési asszisztens tartalmazza az akadályfelismerő asszisztenst, a lassítási asszisztenst és a kormányzási asszisztenst is. A proaktív vezetési asszisztens képes működtetni a fékeket és a kormánykereket, hogy segítse a vezetőt elkerülni a gyalogosokat, a kerékpárosokat és a parkoló járműveket. A kormányzási asszisztensnél, ha az autó előtt haladó gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros vagy autós nagyon közel van, beállítja a kormányrásegítés erejét a megfelelő kormánymozdulatok elősegítése érdekében, így javítja az autó stabilitását és megakadályozza a véletlen sávelhagyást.

Az első keresztirányú forgalomfigyelő rendszer, amely radarfigyeléssel figyelmezteti a vezetőt a két oldalról közeledő forgalomra, amelyek esetleg a holttérben vannak, és a szélvédőre vetített vezetési információn és a központi multimédia kijelzőn keresztül jelez.

Az új éberség figyelő monitor (DMC) az RZ kormánya fölé szerelt kamerával folyamatosan ellenőrzi a vezetőt. Felismeri, ha álmosnak vagy zavartnak tűnik, és figyelmezteti, de szükség esetén lassít és meg is áll, ha a sofőr nem reagál a riasztásokra.

A továbbfejlesztett ütközést megelőző rendszer, amely nappal már a motorkerékpárosokat is felismeri, a gyalogosokat és kerékpárosokat pedig éjszaka is.

A digitális panoráma monitor 360 fokos élőképet közvetít az autó környezetéről és előre rögzített képet az autó alatti körülményekről a kis helyeken való könnyebb manőverezéshez.

A digitális belső visszapillantó tükör az autó hátulján elhelyezett kamera képét jeleníti meg.

A távirányítású parkolás funkcióval egy gombnyomásra önállóan leparkolható az RZ, képes elraktározni a környezet felmérésével a rendszeresen használt parkolóhelyeket.

Az exkluzív biztonságos kiszállást segítő rendszer megakadályozza, hogy a vezető vagy az utasok kinyissák az ajtót (e-Latch ajtónyitó), ha hátulról érkező forgalmat, például járműveket vagy kerékpárosokat észlel.

 E-Latch kilincs 

  

Vezetés

Budán nyílt alkalom az RZ kis próbavezetésére is. Az autó járművezetőre való beállítása pillanatok alatt megtehető. Kiemelném a kormánypozíció létrehozását, amit a kormány bal oldalán, az index tövében található joystick segítségével tehetünk meg. Teljesen a sofőrhöz igazítható. A külső tükrök mindkét oldalon aszférikus kialakításúak, csökkentve a holttér méretét. Tovább segíti a biztonságot a holttérfigyelő, ami már jó korán jelzi az autó környezetében bekövetkező változásokat.

 

 Holttérfigyelő 

 

A kormányszervó pont a szükséges rásegítést nyújtja: sem birkózni nem kell az irányításért, sem hanyagul ki sem esik az ember kezéből a volán.

A kis sebességű manőverezéshez: egyívű visszafordulás, szűk utcába jobbra bekanyarodás során a tetőoszlopok holtterei apró fejmozdulattal, üléspozíció váltással észrevétlenül, fáradtság nélkül megtehetők. A piros lámpák után az elindulásoknál álomcsendben, dinamikusan gyorsul az autó. Kényelmes vezethetőséget ad városi tempónál. Az 50 km/h-val végrehajtott lendületes kikerülés során a minimális kormánymozdításra azonnal, gyors reakcióval válaszol a gép, kiemelkedő precizitással pontosan oda irányítja a járművet, ahova a vezető a tekintetével a nyomvonalat tervezte. Ez a megbízhatóság a vezetőnek egy magabiztosságot ad, s viselkedésével a partnerek számára szerényen, de határozottan egyértelműsíti a szándékot. Már az autó is PARTNER a többi közlekedővel.

 A haladás során az útviszonyok (pl. csatornák, kátyúk, gödrök, hepehupák) az autóban lévőknek nem okoznak kellemetlen zötykölődést, s külső szemlélőként sem tapasztalható a jármű lengése, ingása, bizonytalankodása. A futómű, rugózás, felfüggesztés komplex mérnöki munka eredménye. Katalógusában így olvashattam: a Lexus-első „frekvenciareaktív lengéscsillapító” dugattyú jobb menetkényelmet, kezelhetőséget és stabilitást biztosít.

Az autóban található vezetési üzemmód választó, egy új Range móddal is bővült. Ez az ECO üzemmód energiatakarékosságára épít. A járműbeállítások további módosításával (pl. sebesség vagy klímaszabályozás) a hatótávolság maximálása felé segíti a vezetőt. Katalógus szerint 395-440 km hatótávolságot adtak meg, amit számos tényező befolyásol: forgalom, abroncsnyomás, terhelés, utasok száma, hőmérsékleti viszonyok, szellőztetés-fűtés.

 

Fogyasztás, ár, konkurensek

A kijelző alsó részén középen találjuk a pillanatnyi fogyasztás mérőjét. Formáját úgy tervezték, hogy kétoldali végei felfelé görbülő körívként jelenik meg, mint egy mosolygó száj. A szürke vonal balról jobbra zölddé válik a fogyasztás növekedésével. Ezen túl pedig a teljes átlagot számokkal meg is jeleníti a vonal fölött: fotónkon 17,2 kWh/100 km. A WLTP mérés szerint megadott értékek 16,8-18,7 kWh/100 km fogyasztás.

 Műszerfal

 

Nem maradhat el az ár bemutatása sem: 27.590.000,- Ft induló ártól kapható, felszereltségtől függően bővíthető. A bemutatott tesztautó a Luxury Top felszereltséggel 33,5 millió forint.

A piacon konkurenciaként két német gyökerekkel rendelkező versenytársra lehet számítani: a Mercedes EQC-re és a BMW IX3-ra.

 Kifejezetten felemelő élmény közlekedni egy ilyen kifinomult, elegáns és megbízható, jövőbe mutató autóval.

Pataki Melinda

 

Segédanyagok:

Lexus Sajtóközlemény és Részletes sajtóanyag – kiadott újságírói dokumentumok

https://www.lexus.hu/ - katalógus, árlista