Tovább a Mesterséges Intelligenciáról...

 Deap Learning, a mélyre ható tanulás

 A Deap Learning fontos része a Machine Learning-nek, vagyis a gépi tanulásnak, pontosabban a tapasztalat alapján történö tanulásnak. A tanulási folyamat itt arra épül, hogy minden fontos adatot, fényképet, információt betáplálnak az MI rendszerbe, amelyeket aztán a Deap Learning szisztém önnállóan feldolgoz. Az emeberi tanulás is a tapasztalatokra épül, minél átfogóbb a tanuló ismeretrendszere, annál könnyebben tanul. A gépi tanulás első lépése volt a komputerek intelligens programmozása, amelynek során a komputer tanult a saját hibáiból, és csak a sikeres megoldásokat tartotta meg. Ezt egyszerű példával lehet illusztrálni: egy egérnek végig kell mennie a labirintuson, a komputer azonban megjegyzi a zsákutcákat és csak a sikeres útszakaszokat rögzíti, a következő alkalommal, már hiba nélkül képes a virtuális egeret a labirintuson végig vezetni.
A Deep Learnig is ezt az elvet követi, csak a rendszer elképesztően bonyolult. Nézzünk mindjárt erre is egy példát, amellyel megvilágítjuk, hogy működik ez a rendszer. A Deep Learning-Network úgy tanul, hogy a beadott nagy mennységű információkból ki tudja szűrni a lényeges struktúrákat, amelyekből több szinten is saját számítási modelleket állít fel. Itt szokásos iskolapélda a macskák felismerése: 
több millió fényképet táplálnak be a D.L rendszerbe, amelyek macskákat ábrázolnak. A D.L. gép a Pixel pontokból tanul. (A Pixel jelentése Picture Element, vagyis kép-elem a legkisebb eleme a képnek, amelyet a képernyő még ábrázolni képes.) Tehát a D.L. rendszer osztályozza a Pixel csoportokat, amelyek a macska jellemzőit tartalmazzák. Ilyen jellemzők pl. a karmok, szemek, fülek stb. Ez a D.L. tanulás tehát alapvetően különbözik a hagyományos gépi tanulástól. Pl. egy macska felismertetése összehasonlíthatatlanul több időt venne igénybe a régi rendszer alapján. A D.L.-nél már elég nagy számban a macska képeket betáplálni és a rendszer önállóan kikeresi a felismeréshez szükséges jellemzőket. (A kisgyerekek már 2 éves korukban meg tudják különböztetni a macskákat a kutyáktól. Legtöbbször képes könyvekben mutatják nekik, amelyeket már az utcán is felismernek. A D.L.-nek viszont több millió képre van szüksége a felismeréshez. Ez az egyszerű példa jól mutatja, hogy az agyunk hihetetlen teljesítményekre képes!

 

Ezzel az illusztrációval azt lehet jellemezni, hogyan „tanul” a Deep Learning! Az MI begyűjti a kép-elemeket és a releváns pontokat kiemeli. Tehát nem fényképet készít, hanem a releváns pontokat megjegyzi, és ezt a következő képekkel összehasonlítja. Az arcon kívüli pontokat elhanyagolja. Így tanulja meg (pl.) a macskákat  megkülönböztetni a többi állattól, arcokat felismerni, rekonstruálni.

 Mire képes még a D.L.?

Amennyiben elegendő „ismerettel“ rendelkezik, képes komplex feladatokat is ellátni: pl. autonóm járművek közlekedtetése, a mezőgazdaságban megkülönbözteti a gazt a haszonnövényektől, ami a gyomirtásnál jelentős megtakarítást eredményez. 
Vagy pl. a betegségek felismerése, diagnosztizálása. Legutóbbi úttörő eredmény volt a mellrák diagnosztizálása, illetve annak a prognosztizálása, - ami olcsóbb, gyorsabb és pontosabb is mint az orvosi diagnózis.
Alkalmazása számos területen jelentős előrelépést jelent, pl. a csillagászatban, az atomkutatásban, a gyógyszergyártásban, immunkutatásban, a genetikában, egyszóval az élet nagyon sok területén.

Az információ-felvétel  szempontjából a szem a legfontosabb szervünk. Az M.I. rendszerek robotokat működtetnek, amelyek a kamerák (mesterséges szemek) segítségével ismerik fel környezetüket. A látás az élet fejlődésében is nélkülözhetetlen szerepet töltött be. Ugyanígy van az M.I. esetében is. A robotok egyre pontosabban ismerik fel a környezetüket és lehetőségük van adekvát és önálló reakciókkal válaszolni a vizuális ingerekre. Ezzel képesek az emberekkel együtt dolgozni és az emberi képességeket kiegészíteni.

Talán az egyik legfontosabb újdonság:

Biden anerikai elnök a minap kiadott egy végrehajtási utasítást annak érdekében, hogy a MI fejlesztése felelősségteljes és biztonságos keretek között történjen. A végrehajtási utasítás szigorú előírásokat tartalmaz az MI-biztonság szem előtt tartására, védi a privátszférát, a privátjogot, védi a felhasználókat és munkavállalókat, fejleszti az innovációt és a versenyt. Ez az előírásrendszer vezető szerepet játszik a világ többi országai előtt. A legfontosabb intézkedések arra irányulnak, hogy az MI fejlesztését a kormányok kézben tudják tartani, emiatt a kormány és a fejlesztők között folyamatos kooperációra van szükség. Csak így lehet garantálni azt, hogy a fejlesztés nem kerül ki az ellenőrzés alól. Ezt a rendszert nemzetközi együttműködéssel kell tovább fejleszteni.

Egy fantasztikus kísérlet az emberi tudat mesterséges szimulálására:

A cikk cime: Anzeichen von Bewusstsein bei ChatGPT und Co.? tehát, Vannak jelei az emberi tudatnak a ChatGPT és Co.-nál?

De mit is jelent a ChatGPT:

Ez egy intelligens Network azzal a képességgel, hogy a kérdésekre önálló válaszokat adjon. A ChatGPT-vel ugyanúgy lehet kommunikálni, mint pl. a WhatsApp-on az ismerősökkel. A ChatGPT-be egy hatalmas információtömeget programoztak be, és ezekhez „nyúl” vissza a kérdések során.
(Ha valaki ki akar próbálni, egy ingyenes tesztverzió: chatgpt.ch. – mindig áll rendelkezésre. Én egy viccet kértem tőle,….hát nagyon gyenge volt.)

De ami a megdöbbentő!

Egy interdiszciplináris kutatócsoport a következő eredményt publikálta: egy listát ismertettek, amely a tudat 14 legfontosabb jellemzőit tartalmazza. Egyes aktuális modellek, mint pl. GPT-3, Palm-E vagy Ada (Deepmind) tartalmazzák ezeket a jellemzőket. A cikkírók azt állítják, hogy a fenti modellek képesek a tudatot szimulálni. (Szerintem ezzel óvatosnak kell lenni, mert itt csak arról van szó, hogy azt a 14 jellemzőt, amelyeket a kutatók határoztak meg, képesek szimulálni.)
A tényleges tudatot nagy valószínűséggel soha nem fogják elérni.

Az ok: a tudat itt nem csak a logikus feladatmegoldó képességet jelenti, mert ez csak egy része a tudatnak. A tudat három fő területre épül: gondolkozás, érzelem, akarat.

Az MI nem képes se az érzelmeket, sem az akaratot szimulálni, hiszen a mechanikus szerkezetek élettelenek. Hogy milyen kemény, nehéz probléma a tudat értelmezése, az abból is látszik, hogy még a biológusok sem képesek a genetikából levezetni. Richard Dawkins maga is bevallotta, hogy a tudatot nem lehet a génekből levezetni. Tulajdonképpen a tudatot eddig még csak definiálni sem sikerült.

 Dr. Gáti György

 

https://www.netapp.com/de/artificial-intelligence/what-is-deep-learning/#:~:text=Deep%20Learning%20ist%20ein%20Teilbereich,Zugriff%20auf%20mehr%20Daten%20verbessern.

Dawkins: Das egoistische Gen. Springer Spektrum ISBN: 978-3-642-55390-5

https://www.artificialintelligence-news.com/2023/10/30/biden-issues-executive-order-responsible-ai-development/