Szakoktatói verseny Komárom-Esztergom vármegyében

 A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként

(2024. május 11)

 

Az előző év hagyományait követve Komárom-Esztergom vármegyében a KAV Vizsgaközpont a KTE-vel közösen szervezett szakmai napot oktatóknak, vizsgabiztosoknak és a hozzátartozó érdeklődőknek 2024. május 11-én, szombaton. A programot megnyitotta Csaba Gyöngyi Zsuzsa osztályvezető, majd a KTE KEV területi szervezet titkára Geszler Attila környezetvédelmi szemléletű, közlekedési együttműködést bemutató videóval indította előadását. Beszélt a 2023-ban bekövetkezett balesetekről, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek szabályozásáról és biztonságuk fokozásáról, valamint a motorosok közúti jelenlétéről. A rendezvényen kb. 60 fő vett részt a vármegyei vizsgahelyszínek városaiból, Esztergomból, Komáromból, Tatáról és Tatabányáról.

 

A verseny lebonyolítását a vizsgabiztosok végezték. A páros szakmai megmérettetésen 11 „csapat” indult, ami természetesen egy elméleti tesztkitöltéssel kezdődött. A 25 számozott kérdés kapcsolódott jelzőtáblákhoz, járművekhez, szabályokhoz, elsőbbségi sorrend meghatározásához, vezetéstámogató rendszerekhez. Szerepeltek eldöntendő kérdések, zártvégű, egy helyes válaszos feladatok, de rajzhoz fogalmakat is kellett pótolni. A maximálisan elérhető pontszámot 40 pontban állapították meg.

     

 A gyakorlati résznél minden páros saját vagy kollégája által biztosított autóval indult. A volánnál ülő személy vakon kormányozta a járművet a jobb első ülésen helyet foglaló párjának az utasításai alapján. A pedálkezelést tetszőlegesen bármelyik versenyző végezhette. A feladatsor összetett volt: előre szlalom, balra előre merőleges parkolás elöl teniszlabdás oszlopérintéssel, rövid szakaszon kétszeres sávváltás ellenirányba oda-vissza. A pontos haladási ív és enyhe korrekció megtalálását kérte a „körpálya” feladat, ahol a jobb oldalon ülő versenyző kötelet kellett körbevigyen bóják fölött. Aztán nyomkövetést is csináltunk: jobb, majd bal kerekekkel „pallók” közt áthajtásként. Balra hátra merőleges parkolás is volt, szintén oszlopérintéssel, labdával. Nem maradhatott ki a hátra szlalom, s előremenetben az ördögkapu sem. A cél pedig egy adott ponton való megállás a jobb első kerékkel. Ekkor állt meg a stopper is. 
Meglepetés feladat a páros „Activity” volt, ahol a szakmához kötődő fogalmakat kellett elsődlegesen elmutogatni, vagy lerajzolni, netán szóban körülírni. Amíg a zsűri az eredmények összesítését végezte, addig volt lehetőség GKI szimulátorozni, továbbá nagykategóriás (D, CE) járműveket kipróbálni, még jogsi nélkül is; természetesen zárt pályán, felügyelettel. Közben játszhattunk még az eredeti versenyfeladatban is.

Most sem maradhatott el, hogy nyugdíjas vizsgabiztos kollégánk ízletes pörköltet készítsen számunkra, továbbá „batyus bál” módjára pogácsa, aprósütemény és frissítők is kerültek az asztalra.A különböző helyszínekről érkező oktatók közt kötetlen szakmai beszélgetések is voltak, történetekkel, viccekkel, vidámsággal fűszerezve, még kerek évfordulós születésnapi köszöntésekkel is. 

 

A helyezések kialakulásában az elméleti tesztlapon eltöltött idő (legrövidebb: 5 perc 20 másodperc), az elkövetett hibák száma (legkevesebb: 2 hibapont), a gyakorlati feladatsoron végrehajtott precizitás voltak döntőek (dobogósok: 0-2 hiba – oszlop/ bója érintés/ döntés). A helyezettek emléklapot és kupát kaptak, a többiek gratulációja mellett.

A verseny díjazottjai:

 I. hely: Szűcs István / Pataki Norbert

 II. hely: Pataki Melinda / Füzi Sándor

 III. hely: Handl Attila / Keczán Kinga

                                Különdíj: Gerencsér István / Tóth Tímea

                                Arany felni díj: Beró Dominik / Dombai Norbert

 A délutáni eredményhirdetés, a közös ebéd és beszélgetések még inkább összekovácsolták a szakmai közösséget, élményeket adva, emlékeket nyújtva a hétköznapokhoz. Gratulálunk mindenkinek!

 Feljegyezte: Pataki Melinda