Németországban Fahrlehrerkongress - 2023

 A német Fahrschule magazin online képsorral eleveníti fel az autósiskolák és oktatók idei, novemberi hagyományos szakmai találkozóját, beszámol annak legfontosabb mozzanatairól. A már 9-ik országos szakmai eseményről azt írják: nagyszerű hangulatban zajlott, kiváló előadók, népes hallgatóság információcseréje volt, szakmai színvonalát is magasra  értékelik. Még pontosabban: a német oktatók az idén szórakoztatva ismerkedtek az új tennivalókkal, a kétnapos esemény végén az 1600 résztvevő egyhangú véleménye: tartalmas volt a kongresszus.

 

Az első előadást Dr. Prof. Manfred Spitzer tartotta, aki neves pszichiáter, az Ulmi-Egyetemen tanít, szakterülete a kognitív idegtevékenység, könyveit már 20 nyelvre is lefordították. A Fahrschule magazin cikkírója „Key-Note Speaker”-nek nevezte a professzort, ezt magyarul „kiemelt előadó” címmel lehetne fordítani. Vagyis, ő volt a nap fénypontja. Előadása valóban informatív, és egyben szórakoztató is volt.

De miről is beszélt?

 

Ezúttal az „online or not online” témát fejtegette, felhívta a figyelmet arra, hogy a német autós oktatásban a digitalizáció, az online tanítás nem váltotta be azokat a reményeket, amelyeket eredetileg szántak neki.
Ennek megfelelően, a gépjárművezető-képzés mai gondjairól beszélve, elsősorban a digitalizált és a prézenc, a jelenléti elméleti oktatást elemezte. Előadását folyamatos tapssal kísérte a hallgatóság. ugyanis tudományos érvekkel, kutatási eredményekkel bizonygatta, - száraz humorával is fűszerezve,- hogy a személyes, elméleti oktatást nem lehet az online rendszerrel helyettesíteni. Megállapította, hogy a fiatalok mai életkörülményei drasztikusan megváltoztak, tanulásuk nem mutat a kedvező irányba. Nagyon kevés időt töltenek a szabadban, a való életben, annál többet a képernyők előtt. A legkülönbözőbb tudományos felmérések sorra azt mutatják, hogy a digitális gadget-ek (okos telefonok, laptop-ok, videojátékok, TV-k) kifejezetten rossz hatással vannak tanulásuk hatékonyságára.
Lesújtó eredményeket ismertetett pl. egy Hollandiában készült digitális oktatási felmérésről, ennek eredményeiről, amit még a járvány ideje alatt és az utána következő időkben végeztek. Jóllehet a digitális rendszer Hollandiában már a járvány előtt is teljes mértékben kiépült, a tanulmány során megállapították, hogy a tanulók nem a járvány miatt estek vissza, hanem a járvány miatti, jelenléti korlátozások hatottak igen kedvezőtlenül.
Manfred Spitzer professzor okfejtéseiben az okos telefonok (Smartphone-ok) káros hatására hívta fel a figyelmet. A felmérésekben azt tapasztalták, hogy minél kevesebben használják a gyerekek a Smartphone-okat, annál kedvezőbben alakul a szellemi teljesítő képességük.  (Vannak már olyan tanulmányok is, amelyek feltételezik, hogy ezt befolyásolhatja a Smartphone-ok belső kisugárzása is, - kiemelés tőlem).
Egy másik felmérő tanulmány pontosan kimutatta, hogy abban az iskolában ahol betiltották a Smartphone-ok használatát, ott a tanulók teljesítménye javult! Sőt a gyenge tanulók is javítottak.
Herr Spitzer egyszerűen ostobaságnak nevezte az olyan autósiskolák járművezető-képzését, amelyeket csak az - amúgy kedvelt - digitalizált rendszer tart életben. Teljes meggyőződéssel hangsúlyozta a személyes, jelenléti oktatás prioritását a felelősségtudatos szociális magatartás kialakítását.  Szerinte szociális magatartást nem lehet gépektől tanulni. A dialógot és véleménycserét csak a személyes, jelenléti oktatás biztosíthatja.
Herr Spitzer végső rezüméje így hangzott: „A közlekedésre nevelésben a család, a személyes iskolai (tanfolyami) jelenlét, a közösségi ráhatás nagyon fontos, a digitális, gépi oktatás keményen árt az emberi kapcsolatoknak”
Ugyancsak intenzív diszkussziót reméltek Volker Uflacker a „Gesellschaft für Technische Überwachungs-Verein”  GTÜV -  magyarul a Német Technikai Felügyeleti Szövetség képviselőjétől, aki azonban csak vázlatosan informálta a hallgatóságot a jövőben várható vizsgaelőírásokról, a 2024-es tervekről.

 

 Ugyanakkor a kétnapos kongresszus előadásainak szüneteiben mintegy 65 autógyártó, tansegédlet fejlesztő cég, vállalkozó állt rendelkezésére a német szakoktatóknak.
Így a
DATAPART Factoring GmbH, a Volkswagen, a TÜV Hessen, a Hyundai Motor Company, a TÜV Rheinland Group, a Streamways GmbH, DEKRADAF Trucks a Teher-és haszongépjárművek gyártója Európában, továbbá a Kia America, a Fahrlehrerversicherung VaG (Jármüvezetö-Oktatók) Biztosítója), ill az Educatio (élményszerű digitális oktatási rendszer) fejlesztő cég.
A résztvevők külön bemutató teremben láthatták pl. a Vogel cég vadonatúj szimulátorát, amiben egy teljesen új és modern ábrázolásmód szolgálja a tanulók realisztikus vezetési élményét, és amiben folyamatos Feedback gondoskodik az állandó korrekcióról. A rendszer pedig bizonyítottan eredményes oktatást biztosít. Ez a szimulátor alkalmas úgy a botváltós mint az automataváltós járművekkel való oktatására. Segítségével a tanulók próbavizsgát is tehetnek, sőt a különböző időjárási viszonyokat is képes a berendezés szimulálni, így pl. az alacsonyan álló napsütést (váratlan vakítás), vagy az esős és havas utakon való közlekedést, természetesen ezt is Feedback-kel.

 

 

 

 Arról a színes és mély benyomást keltő prezentációról is szólunk, amit a transzformációs gurunak nevezett Dietmar Dahmen, „Változtatás a gondolkozásmódban, az elavult gondolati rendszert dobjuk ki” címmel adott elő. A guru dinamikus léptekkel tört be a színpadra és éppen olyan dinamikusan tartotta előadását is, a hallgatóságot lenyűgözve.  Ahogy előre is jelezte: tényleg kidobta a régi gondolatokat, és a hallgatóságot arra bíztatta, hogy új dolgokat próbáljanak ki az oktatásban is. A megrögzött gondolati rendszert és viselkedésmódokat kritizálta, hozzá színes, szuggesztív képeket mutatott: 

  

 Cápán lovagolni!

 

 Az előadó mögött az óriás képernyőn megjelent a „winning horse”, melyet Jockey lovagol, de hamar megelőzi egy delfin, majd jön egy cápa és az megeszi a lovat. Ha tehát Jockey mégis győzni akar, akkor meg kell lovagolnia a cápát. Átvitt értelemben a történet azt a gondolatot sugallja, hogy a megváltozott körülményekhez gyorsan kell alkalmazkodni, nem szabad mindig a régi szokásokhoz, gondolatokhoz mereven ragaszkodni. A negatív momentumok, a pánikhelyzetek is rákényszeríthetik az embert az innovációra. Egy időszerű példát is felhozott, hogy a Tesla cég a német automobil ipart egy rövid schok-fázis után a már meggyorsított elektromos fejlesztésre kényszerítette.
Herr Dahmen szerint biztosan előre mutat a „Connectivity is the basis for success” megjelölés: „A kapcsolatrendszer kiépítése a siker alapja”. Ezzel együtt említette, hogy ma már fontos a Mesterséges Intelligencia bevonása is az autósiskolák munkájába, hiszen terhelésüket ez nagymértékben csökkentené, főleg a vevőszolgálatot és az adminisztrációt. Herr Dahmen figyelmeztette az autósiskolák vezetőit, - minél előbb kezdjenek az MI-vel foglalkozni, mielőtt még lekésik a csatlakozást, és lemaradnak. 

Természetesen voltak itt még további izgalmas témák is: pl. az automatizált járművek bemutatója, az alternatív hajtóművek fejlesztése, hiszen itt van már a kézi váltós járművek kihalása, egyre szaporodnak a komfort- és asszisztens rendszerrel felszerelt járművek, és persze szó volt arról is, hogy ezt sokan  nézik rossz szemmel itt Németországban is, az elöregedett társadalomban.
A gondok ellenére a járművezető oktatók közössége nem veszítette el optimizmusát. A kétnapos kongresszus végén, a családtagokkal is kiegészülve, a DJS, Live-Band „big perfomance” zenéjére kiadós táncba kezdtek.
Ezzel ért véget a német autósiskolák 2023-as országos kongresszusa.

Bleib Gesund  Fahr vorsichtig

Dr. Gáti György

 

 Irodalom:

https://www.fahrschule-online.de/mediathek/9-deutscher-fahrlehrerkongress-2023-ausstellung-3455249