Köszöntjük HONLAPUNKON !

  HÍREK-KÉPEK - szakmai írások

Levél az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete (AVOSZ) szakmai javaslatai a középiskolások és a szakképzésben résztvevők számára államilag támogatott “B” kategóriás vezetői engedélyének megszerzésére irányuló programmal kapcsolatban

Tisztelt Dr. Hatala József elnök úr!

 Az AVOSZ üdvözli azt a kormányzati elképzelést, mely a fiatalok számára megkönnyíti a jogosítvány megszerzését. A program előkészítésében szívesen részt veszünk, és szakmai javaslatainkkal is szeretnénk hozzájárulni annak sikeres lebonyolításához.

Képzési és vizsgáztatási korlátok: 

A program indulásakor a minisztérium előterjesztése szerint a korábbi létszám nagyjából 150 %-a fog megjelenni képzési és vizsgáztatási igénnyel, ezért várhatóan a jelenlegi szakoktatói és vizsgabiztosi állomány megfeszített munkája mellett is sorban állás fog kialakulni. Jó ötletnek tartjuk a képzés időkeretének a középiskola befejezését követő egy évig történő meghosszabbítását, mert így a terhelés várhatóan jobban eloszlik.

Finanszírozás:

Támogatjuk a Diákhitel Központ bevonását a programba, így a képzési költség csak sikeres teljesítés után terheli a költségvetést és vélhetően a tanulóvezetőket (illetve szüleiket) megfontolásra készteti, hogy sikertelenség esetén a hitelt vissza kell fizetni. 

Az elméleti tanfolyam és a gyakorlati óradíjak meghatározásakor javasoljuk figyelembe venni a  KAV év elején megjelent 1/2024. (I.19.) számú Ügyvezetői szabályzatban az utánképzés I. és utánképzés II. programra államilag meghatározott számítást.

A képzési óraszámok tekintetében javasoljuk, hogy az állami támogatás ne csak a minimálisan kötelező óraszámra vonatkozzon, hanem legalább a korábbi évek átlagos óraszámát vegye alapul vagy egyéni képzési szükséglet alapján legyen meghatározva. Így elkerülhető lenne az a helyzet, hogy a képzés azért szakad félbe, mert a tanuló (vagy szülei) nem tudják saját erőből tovább finanszírozni a megkezdett képzést.

Bemeneti követelmények:

A megbeszélésen elhangzott, hogy a pszichológiai alkalmasságot is célszerű lenne vizsgálni a tanfolyam megkezdése előtt. Ezt mi támogatandó felvetésnek tartjuk, nem csak a programban résztvevő tanulók számára, hanem minden jelölt esetén, de ennek megvalósíthatóságával és módszertani vonatkozásával kapcsolatban javasoljuk az egyeztetést a KAV illetékeseivel.

Elméleti képzés:

Mivel a program célcsoportja döntően a fiatal korosztály (16-19 évesek), ezért különösen fontosnak tartjuk a biztonságos közlekedésre nevelés fontosságát az ismeretek átadásán túl.

Ezért az elérhető zárt internetes távoktatási formát (ami az elméleti vizsgára kiválóan felkészíti a tanulót), javasoljuk kiegészíteni szakoktatói tantermi oktatással, amire a képzőszerveknél vagy a szakképzési centrumokban biztosítottak a feltételek. Ez a korszerű blended learning (kevert) oktatási forma hatékonyabban képes a megfelelő közlekedési szemlélet- és attitűdformálásra. Mivel várhatóan a tanfolyamok létszáma magas lesz, így a költségek mérsékeltek maradnak és a gyakorlati képzési óraszám is csökkenthető ennek a módszernek köszönhetően.

Szimulátor alkalmazása:

Jelenleg is tartalmazza a 24/2005 GKM rendelet a “B” kategóriás tanfolyamokon a vezetéstechnikai szimulátorok alkalmazásának a lehetőségét. Jelenleg azonban nem jellemző ezek használata, mert az ÉKM még nem adott ki hozzá új tantervet és nem írt ki akkreditációs pályázatot. Ha ezt a program indulása előtt a minisztérium meg tudja oldani, a képzőszervek saját költségükre tudnának ilyen korszerű oktatási eszközöket vásárolni, amivel olcsóbban és hatékonyabban lehetne a képzést folytatni és enyhítene az szakoktatók megnövekedett munkaterhelésén is.

Gyakorlati képzés:

A képzési folyamatnak a legfontosabb, leghosszabb, legköltségesebb része. Ez csak szakoktató jelenlétében és csak a sikeres elméleti vizsga után kezdhető el és folytatható.

Problémát jelent, hogy a tanulók csak iskolaidőn kívül tudnak oktatáson részt venni, emiatt is szükségesnek látjuk, hogy az iskola befejezését követően is folytatódjon a program, mert így akár iskolaidőben is (rugalmas munkaidő esetén) történhet az oktatás, ami nem jelent hiányzást az iskolából és a szakoktatók munkaideje is jobban ki lenne használva.

Javasoljuk továbbá, hogy a gyakorlati oktatásban résztvevő képzőszervek a képzési centrumokkal szerződjenek, így nem kell minden képzőszervnek részt vennie közbeszerzésen, ami az adminisztrációs terheket növelné. A gyakorlati oktatáshoz a névjegyzékben szereplő képzőszervek a személyi és tárgyi feltételeket biztosítják, de várhatóan a megnövekedett képzési igénynek csak úgy tudnak megfelelni, hogy a tanulók számára várakozási idő fog kialakulni a gyakorlati képzés megkezdése előtt.

A szakoktatók és vizsgabiztosok képzését jelenleg a KTI végezheti. Szakoktatói tanfolyamokat évente indít, de ezeknek a szaktanfolyamoknak a hossza nagyjából egy év és a kiképzett szakoktatóknak szükséges néhány év munkatapasztalat, munkájuk korrekt elvégzéséhez. Ezért az AVOSZ nem támogatja, hogy a program miatt gyorsított tanfolyamon képezzenek szakoktatókat.

Tisztelt elnök úr!
Köszönjük a lehetőséget, hogy szakmai javaslatainkkal hozzájárulhatunk a program eredményes lebonyolításához és javasoljuk újabb megbeszélés kitűzését a további részletek kidolgozásával kapcsolatban!

 Papp Endre AVOSZ elnök

 ÉV ELEJI SZERKESZTŐI  M O Z A I K O K 

 Puskás Tibor levele a Németországi Sankt Augustinból…

 Kedves Főszerkesztő úr, Balogh Zoltán vizsgabiztos Úr!

Puskás Tibor vagyok, azért bátorkodom írni, mert a szakoktatói vizsgámon Te voltál a vizsgabiztosom. Jól emlékszem rád, még a szakdolgozatomat is megjelentetted az akkori Autóvezető újságban: Alkohol szerepe a közlekedésben, - amire én nagyon büszke voltam. Egyébként a szakoktatóit még 1989-ben a Dagály utcai MHSZ-nél végeztem, Pinczés András Tanár úr osztályában. Én 20 évet oktattam Magyarországon, 14 éve Németországban élek, 10 éve nyitottam meg Bonn mellett, Sankt Augustinban (GPS Fahrschule) autósiskolámat. Ez egy családi vállalkozás fiam Dominikkal, aki szintén oktató és

  

Krisztina feleségemmel, aki az irodai munkát végzi. Bonn környékén a legjobbak között emlegetnek bennünket, Google értékelésünk a tanulók részéről nagyon jó. Ezt a jó hírnevet őrizve, most magyar oktatóval erősítenénk a csapatot, aki elméleti-gyakorlati szakos képesítéssel rendelkezik, és akinek legalább két éves gyakorlata van. Itt alkalmazotti viszonyban kellene dolgozni, tehát az oktató autót én biztosítom. Természetesen vannak feltételek:  BE kat. jogsi, a C1 nyelvvizsga és az erkölcsi bizonyítvány. Korábban is érdeklődtek már Magyarországról, de a nyelvtudás hiánya miatt sajnos mindig meghiúsult a terv. A magyar szakoktatói bizonyítvány németországi honosításában tudok segíteni. Hyundai i30-as és Hyundai Tucson autókkal oktatunk (váltós és automata). Itt egyre több az igény a B 197-es jogsira, ami azt jelenti minimum 10 óra a váltós kocsival oktatás, a többi óra automatával, a vizsga szintén automatával, - ami nagy megkönnyebbülés a tanulóknak, de az oktatóknak is. Az órák 45 percesek, a fizetésről a komoly érdeklődőnek pontos tájékoztatást adok. Itt három évenként van szakoktatói továbbképzés, ennek költségeit is én fizetem.

Tisztelt Főszerkesztő úr!

Örülök, hogy megtaláltam a neten Tanulóvezető szaklapod, szívesen tájékozódom oldalain, mert kíváncsi vagyok az otthoni eseményekre is. Nagy szeretettel köszöntöm a magyar oktató kollegáimat és persze az autósiskola tulajdonosokat is. A barátság jegyében küldöm elérhetőségeim:   tiborpuskas@yahoo.de >   < www.fahrschule-gps.de  melyek által többet is megtudhattok rólunk. Mindenben tudok segíteni.


 Székely Gábor írja: tavaly év végén ott voltunk + Monoki Endre vizsgabiztos temetésén! Amikor a sírásók elkezdték visszatúrni a földet a koporsóra - annak van egy hangja. Gyászoló lánya sírógörcsöt kapott, nem győzték a családtagok vigasztalni.

Engem Jávorszki Robi vitt-hozott a Kozma utcai izraelita temetőbe. Ott volt még Prekop Géza, Gindilla Géza,  Illés Laci, Frank Gyuri, Morik Kristóf, Szőgyi Laci, Brunczvik Miki, - akiket persze én ismerősként láttam. In memoriam.


 Még egy temetés! Bizony felülír a halál mindent! Eredetileg mi is voltunk tizenhatan, tavaly már csak heten jöttünk össze a Győri KTMF Főiskola - Széchenyi István Egyetem - öregdiák, alumni találkozójára: Sándor Mihály, Virágh Sándor, Krekács András, Szalai László, Kozicz János, Balogh Zoltán, Kovács György. Kolos István egyre romló egészségi állapota miatt már nem tudott eljönni, másfelé vitte a sorsa.  Aztán az év elején, Január 25-én eltemettük. Isten nyugosztalja.

  


Horváth László levele Debrecenből…

Drága Zoli Bácsi!  Amit még tavaly kérdeztél tőlem…

E. Nikolett korábbi tanulóm, száznégy órát vezetett, most szülte meg a harmadik gyermekét, év végén felfüggesztette a tanulást, de tavasszal már jön! Várom is.
A másik tanulóm, H. Dominika sikeres vizsgát tett. Óriási ott a boldogság! Azóta már kinn él Svájcban, szokott néha írni, nagyon hálás nekem. 


 Kerekes Sanyi bácsi befejezte!

Ötvenhárom éve, 1970-ben kezdtem a Dankó utca 15. ATI Tangarázsban. Akkor még kéziszivattyús benzinkút volt a bejárati kapuban és mellette a falon bélyegző óra. Boda Tibor volt a főnök, Szikora Gyuri bácsi helyettes, Szekeres Mihály műszakis, Szőllősi Lajos garázsmester, - te jó ég, micsoda nevek! Akkor két műszakban is dolgoztunk, este tízkor legalább százan érkeztünk az éjszakai garázs elé, préseltük befelé a Skodákat, hogy még elérjük az utolsó buszt, - én pl. Újpestre igyekeztem.

 

Nyolcvanhat vagyok. Tavaly elírtam egy számot a vezetési kartonon, rendesen kijavítottam, de csalónak bélyegeztek. Máig sem értem. Napi négy órát még bírtam. Húsz éves a Suzukim, az is bírta. De ha manapság csak szépen oktatni kellene...

A digitális kattintgatást már nem bírom. Elegem van.


 

TANULÓKALAUZ: Pataki Melindát régóta ismerjük, ő Tatabányai hölgyoktató. Jobbára Kozicz János autósiskolájában dolgozik. Egy ideig én is dolgoztam vele, még pesten a Közlekedési Főfelügyelet Baross utcai székházában. Mindig megbízható, szorgalmas munkatárs volt, azt is tudom róla, hogy a tanulókocsiban is nagyszerű, következetes tanár. Ráadásul írni is jól tud, itt a Tanulóvezetőben is számtalan cikk, tanulókosi-teszt szerzője, naprakész figyeli a jogszabályokat.

Három részben megírta Tanulókalauz könyvét, jobbnál-jobb tanítási módszereket tett közkinccsé. És ami még ennél is több! 2023-ban is elindult a Komárom Esztergom megyei szakoktatók-vizsgabiztosok ügyességi vetélkedőjén.

Látom őt a fotó jobb oldalán a legjobb három között a győzteseknek kijáró aranyserleggel. Hogyan is tudnám ezt elhallgatni. Pataki Melinda dicséretes szakmai munkája csillagos ötös! 


Az e-learning 
miatt kiürülnek már az autósiskolák tantermei. Nem így a hatvani Rutin iskolában, ahol telt ház van. Garamszegi a tanár. Dicsérő leveleket kap régi tanulóvezetőitől is: Orbán Anna Lili:  „Amikor én még ide jártam, nagyon jó hangulatban teltek az órák. Ha látta, hogy fáradunk, humorral próbálkozott, és rendszerint be is jött neki. Na és a gyakorlat. Nekem lehetőséget adott arra, hogy más tanulóhoz is beüljek, így nagyon sokat tanultam, - mert mindig érhetően magyarázott. Nem sürgetett, hagyta a saját tempómat, ha valamit elhibáztam, nyomban megbeszéltük. Én a tanácsait megfogadva vezetek a mai napig!”

 

Sinkovitz Péter Attila: „Nekem ő példakép, most is része mindennapjaimnak. A tőle tanult életfilozófia rengeteg tudást, új szemléletmódot adott. Középiskolai tanárként az óta is alkalmazom a mindennapokban és tovább is adom, azok is élvezhessék, akik őt nem is ismerik. Sokszor ismételt mondása: azzal, hogy tanultok autót vezetni, a kilincset is másképpen fogjátok lenyomni. Milyen igaza volt!” 


 la.budai

Budai László András, interneten la.budai, régi, nagy tapasztalattal rendelkező gyakorlati oktató Budapesten. Keresik őt a hallássérült, siket tanulóvezetők is, módszertani találékonysága páratlan.

Tavaly szerettük volna egy érdekes szakmai anyagát közölni, de technikai hiányosságaink miatt nem sikerült. Ezt a szerkesztői hibát már csak idén tudjuk pótolni módszersarok rovatunkban. Tervezzük tehát la.budai tanulóvezetőjének sikertörténetét: Hunor vezetni tanul.


 Kovács József Kazincbarcikai oktató
aki tavaly az elsők között, már decemberben levizsgázott a szakoktatói, iskolavezetői tananyagból. Idén 86 éves. Ötvenhét éve 1967-ben kezdett a Miskolci ATI-iskolában,

 

 

 

 

 

1988-tól vizsgabiztosi, 1993-tól iskolavezetői képesítése van, 2012-ben kapott Moharos Díjat. A legkiválóbb oktatók között van, akik eljutottak a szakma csúcsára. 2024-re maradt még néhány tanulója, ez már a befejezés éve lesz, - mondja. De ami mögötte fénylik, az életút, a szakma hat évtizedes története.


 Ivicsics Borbála:

én 2016-ban, immár 8 éve szereztem jogosítványt, mint mozgássérült tanulóvezető. Hiányoznak karjaim, de lábujjaimmal megoldok mindent. Édesapám és Dekmár Tamás volt az oktatóm, Kocsis Barna Péter a vizsgabiztos. Ott a MAK tanpályán rendezett Szakmai Fórumon gratulált oktatómnak Balogh Zoltán a Tanulóvezető szerkesztője, miután hátrányos helyzetből tanultam meg a vezetést.

.

Műszakilag átalakított automata Fiat 500-al, egyik lábammal forgatom a kormányt, fejmozdulatokkal indexelek. Vezetésre alkalmas minősítést kaptam, teljesítettem a B kategóriás vizsgakövetelményeket. Élveztem a tanulást és a vezetést még ma is. Eleinte a szüleimmel vezettem, a pandémia idején vált mindennapossá számomra az önálló autós közlekedés.  

 Köszönet érte minden tanítómnak, a kiváló szakembereknek. 
 Szemléletformáló közlekedésszakmai beszélgetés...      

 


 Még mindig a Mesterséges Intelligenciáról       

 

 
                          

 Németországban Fahrlehrerkongress 


               

 Stresszmentes Mobilitás: MAK Konferencia 
TANULÓKOCSI-TESZT

 

  Lexus LBX Emotion öntöltő hibrid

  Lexus RZ 450e


 

     Európai közlekedésbiztonsági nehézségek...


 A Mesterséges Intelligencia problémáiról

 
  Tovább a Mesterséges Intelligenciáról...


 AVOSZ hírek, további fejlemények...

  


 

 FRISSÜLT  JOGSZABÁLYFIGYELŐ rovatunk !


 Középiskolás diákoknak INGYENESEN!       
a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzése!


 Közlekedési Hatóság Dokumentumtár 2023.12.12. K.

Országos vizsgaútvonalak 2023.12.12:

https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/477459

 

Közlekedési Hatóság Dokumentumtár 2023.11.15. Sze.

Tantervi és vizsgakövetelmények - Az iskolavezetői továbbképzési szaktanfolyamok számára 2023.11.13: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/471807

Tantervi és vizsgakövetelmények - A közúti járművezetői szakoktatói továbbképzési szaktanfolyamok számára 2023.11.13: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/471835

Tantervi és vizsgakövetelmények - A közúti járművezetői vizsgabiztosi továbbképzési szaktanfolyamok számára 2023.11.13: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/471851

Országos vizsgaútvonalak 2023.11.07:

https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/471900 

 KAV honlap Dokumentumtár Kategóriás tantervi és vizsgakövetelmények 2023.08.23.

  https://vizsgakozpont.hu/dokumentumtar

 KAV honlap 2023.08.24. Cs.

 Dokumentumtár – A vizsgáztatás rendje és ügyvitele

 https://vizsgakozpont.hu/uploads/2023/dokumentumok/vizsgaztatas_rendje_es_ugyvitele_kokeny_0824_alairt.pdf

 KAV honlap Dokumentumtár 2023.09.07. Cs.

 BIZONYLATI ALBUM A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek vizsgáztatásához előírt dokumentumokról:

 https://vizsgakozpont.hu/uploads/2023/dokumentumok/bizonylati_album_vizsgaztatas_kokeny_20230824_0907_alairt.pdf

 ba_vizsgaztatas_mellekletek_20230907:

 

 https://vizsgakozpont.hu/uploads/2023/dokumentumok/ba_vizsgaztatas_mellekletek_20230907_alairt.pdf

 

 Új, helyesbített!

 

 Országos vizsgaútvonalak 2023.11.20:

 https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/473023

 

 Országos vizsgaútvonalak 2023.10.12:

 https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/466148

 
 Országos vizsgaútvonalak 2023.09.18

 https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/458891

 

 Közlekedési Hatóság Dokumentumtár 2023.09.19. K.

 Pályázati kiírás e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez   szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének (akkreditációjának) megszerzésére: 
https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/web/hatosagi-koordinacios-foosztaly/w/p%c3%a1ly%c3%a1zati-ki%c3%adr%c3%a1s-e-learning-   rendszer%c5%b1-  k%c3%a9pz%c3%a9sben-alkalmazhat%c3%b3-z%c3%a1rt-rendszer%c5%b1-t%c3%a1voktat%c3%a1si-k%c3%a9pz%c3%a9smenedzsment-   rendszerek-%c3%a9s-az-e-learning-rendszer%c5%b1-k%c3%a9pz%c3%a9shez-sz%c3%bcks

 


 

 Szakmai Nap Tatabányán


 

 Ford Kuga Plug-in Hybrid Tanulókocsi-teszt


 A régi ATI képeskönyvből...

tovább...A régi ATI képeskönyvből  II. rész 

tovább...  

 Válogatás Fésűs András grafikus művész TANULÓVEZETŐ munkáiból...


A túl szélesre nyílt ollót össze kell zárni! 

Hozzászólás...          Módszersarok:
 


  Az egységes KRESZ-értelmezés jegyében!   

 


A digitális könyvelés nem életszerű !


   Olcsó húsnak híg a leve - még Amerikában is...


  Az e-learning és a tantermi (jelenléti) oktatás táblázatos összehasonlítása... 


   E-learning or not e-learning - that is the question...


 Szükséges-e a tantermi oktatás?    


  Oktatás tanteremben...  


 Válogatott morgolódásaim...


  Az Online oktatás hátrányai...


 Konzultáció: Ne csak vezess Közlekedj is!


 Hátramenet tükörből

 

 Megjelent a SOFŐRKALAUZ III. rész

    A járművezetői beválást segítő könyv  Tovább… 


 Megújult az EduKresz vizsgafelkészítő

 


 Közlekedési Rendőrök szakmai versenye

 


 Szerkesztőségi levél

 Én is elítélt kolléga vagyok!

 Hozzászólok...


 

 SZÜKSÉGES-E, hogy a vizsgabiztosnak vezetői engedélye legyen?

 

 

 B kategóriás vizsgaútvonalakA KRESZ  betűszó gyökere Közlekedésrendészetünk 1890-től... 

 


 TANULÓKOCSI-Teszt: 

 

 Citroën C4 Shine Plus 1,2 l Pure tech 130 LE


E-Educatio Zrt. tananyagaiból:

  Az elektromos és a hibrid autó vezetése


 
 Régi Módszersarok

 

- Még a képhez...


 
 

KEDVES OLVASÓ!      www.tanulovezeto.eu


A TANULÓVEZETŐ független, európai kitekintésű, internetes kiadvány, folytatója a magyar Autósiskolák, Szakoktatók, Vizsgabiztosok oktatás-módszertani fórumainak, az egykori ATI Tájékoztató, majd az AUTÓVEZETŐ szaklap oktatási anyagainak tudástára. Az immár ötven éves, az 1970-es években alapított kiadványok ma is értékeket hordoznak, ma is a magyar járművezető-képzést, a Tanulóvezetők és kezdő fiatalok közlekedésre nevelését szolgálják. 

Már szakmai-módszertani portálunk Főoldalán is talál hasznos információkat, de a teljes áttekintéshez, korábbi anyagaink hozzáféréséhez regisztrálni érdemes. 

MÓDSZERSAROK rovatunkban a járművezetés elméleti és gyakorlati tudásának bővítéséhez szeretnénk hozzájárulni, rutinos szakoktató kollégákat idézünk, akik szeretik, hivatásnak tekintik munkájukat és szívesen teszik közzé eredményeiket is. A Tanulóvezetők, a kezdők észrevételeit is közöljük, akik  folyamatosan élik át sikereiket, esetleges kudarcaikat. 
SZAKMATÖRTÉNET c. ablakunkban Ön bepillanthat a magyar autósiskolák több mint 120 éves, fotókkal illusztrált fejezeteibe. 
JOGSZABÁLYFIGYELŐ ablakunkban elérheti a szakmához kapcsolódó, aktuális törvényeket és rendeleteket. 
TANSEGÉDLETI ajánlatunkban jól bevált taneszközökről, friss tananyagokról, újabb szakkönyvekről is tájékozódhat.

IN MEMORIAM ablakunkban rövid nekrológgal emlékezünk a közelmúltban elhunyt kiváló kollégáinkra.

ARCHÍVUM gyüjteményünkben korábbi, még nyomdai kadásban megjelent TANULÓVEZETŐ számaiban is kereshet.

Különleges ajánlatként a Vácszentlászlói önkormányzat KISBÍRÓ c. közéleti kiavány helytörténeti érdekességeibe is  belepillanthat.

Végül, mint a lap főszerkesztője külön is felhívom figyelmét: mobilon bármikor hívhat, üzenetet küldhet, cikket írhat.
Szívesen veszek minden észrevételt, hozzászólást, mindegyikre válaszolok, felhasználom ezeket írásainkban. 

   

Balogh Zoltán  - tanulovez@gmail.com   +36 20 9668 534