Kvar Kökény Rendszer

 Kék a kökény recece, ha megérik fekete....
De a kökény még nem érett meg. Természetesen nem a kis bice bóca zsebében levő eledelről szeretnék írni, és szintén nem a vármegyei ispán által deresre húzott jobbágy tarisznyájában levő út menti gyümölcsről. A mi kökényünk a kvar kökény rendszer. És vajon miért nem érett még meg?
Azért mert inkább az ementáli sajtra hasonlít. Ugyanis minél tovább szeleteljük, annál több lyuk válik benne láthatóvá. Szerintem, ha valahol informatikai fejlesztést hajtanak végre, feltétlen szükséges a megrendelőnek, az informatikai cégnek valamint a felhasználóknak - akik érdekében a fejlesztés történik - folyamatos konzultációban lenniük. És kökény rendszer felhasználói a KAV dolgozóin kívül mi oktatók és iskolavezetők vagyunk. Elsősorban mi! Azért mondom, hogy elsősorban mi, mert azt vettem észre, hogy minden olyan teendő, ami idáig a vizsgaközpont feladata volt, az most a megkérdezésünk nélkül ránk hárult.

 

Persze ha evvel gyorsabb, gördülékenyebb az ügyintézés, azt szívesen is vállaljuk.
De kértünk-e olyan gyakorlati vizsga jelentési rendszert, ahol hétfőn reggel felteszik a vizsga időpontokat, aztán aki kapja, marja alapon lehet kapkodni őket?
Ügyfélbarát-e az a szolgáltatás, ahol nem akkor van a vizsga, amikor a tanuló és az oktató szeretné, hanem amikor jut egy hely?
Azt hiszem a moziban sem az első sortól kezdve töltik fel a termet. Azt viszont elhiszem, hogy a vizsgaközpontnak ez így az egyszerű és a hatékony, de mi vagyunk a fizető ügyfelek! És a vizsga szervezése igenis szolgáltatás, és nem csak "hatósági" eljárás.
Kérdezték-e a véleményünket arról, hogy szeretnénk pl. "fedezet számlát" nyitni, ahol a saját pénzünket kell a KAV felé előre befizetni? 
Ez összeg a nagyobb iskoláknál több millió forint is lehet, ami csak a tényleges vizsga események bejelentése után - akár több hét múlva - térül meg a tanulói befizetésekből. Viszont a KAV számláján az összeg már előre szépen kamatozik.  Tudom, hogy sok évtizedes" szokásjog" alapján a képzőszervek szedik be a tanulóktól a vizsgadíjakat.
De vajon ez így rendben van?
Miért nem fizeti a tanuló közvetlenül a vizsgaközpont számlájára a vizsgadíjat az elméleti alapvizsgára és a forgalmi vizsgára ugyanúgy, mint az elméleti pótvizsgára?
A rendszerben a tanuló mellé lehetne a vizsgadíj befizetéseit rendelni, és a képzőszerv a beérkezett tanulói befizetés esetén kérne számára vizsgát.
A vizsgadíjak kezelése és a vizsgaközpont felé való meghitelezése nem a képzőszervek feladata!
És akkor nézzük a technikai részt. Rendkívül bosszantó, amikor a vezetési órára már regisztrált tanulók eltűnnek a rendszerből, majd meglepetésszerűen valahonnan előkerülnek. Micsoda szemfényvesztés!
Nálam pl. sokáig gond volt az adatlap készítő és beküldő rendszerrel is.
Hívtam is a kökény csapatot, nagyon nehezen és sokára el is értem őket, de mégsem örültem. Amikor ugyanis végre valaki felvette a telefont és őszintén megmondta, hogy ő gyakorlatilag semmiben nem tud segíteni.
Végül azt mondta: inkább email-ben kérjek segítséget. Kértem is. Részletesen leírtam a hibajelenséget, majd türelmesen vártam. Hat nap múlva jött a válaszlevél, amelyben arra kértek, hogy részletesen írjam le a hibajelenséget. Itt úgy éreztem, hogy bezárult a kör. Az egész rendszer tökéletes tükörképe a szakmánkban levő anomáliáknak, a majd mi felüről és szakértelem nélkül megmondjuk, hogy mi legyen nálatok 
politikájának.
A "rossz nyelvek szerint" ennek a rendszernek elkészítése durván túlárazott volt, de erre már a szemünk sem rebben, sajnos ehhez már hozzászoktunk.
Az igazi bűn pedig az, hogy mindezt pökhendi módon, konszenzus  nélkül vezették be!

Radics Miklós