Kitüntetett oktatók, Szakmai Fórum

2019 február 22-én a Magyar Autóklub adott otthont a TANULÓVEZETŐ 2018-as évi Ki volt a legjobb oktató? című pályázat díjkiosztó ünnepségének. Az Autóklub Berda József utcai tantermében harmincan is összejöttünk, hogy gratuláljunk a hat kiváló oktatónak, akik ezúttal is nagyszerű teljesítményeikkel pályáztak. 

 

   
   

A kiváló oktatók rövid szakmai méltatását már korábban megjelenítettük, most pedig újra megerősíthetjük: pályázataikkal olyan oktatás-módszertani teljesítményeket mutattak fel, amelyek méltán emelik őket a példaképek sorába. Teljesítményükkel, a tanulók hiteles vezetési kartonjainak bemutatásával teljes bizonyosságot adtak pedagógiai-andragógiai szakértelmükről, türelmükről, empatikus hozzáállásukról, de még hivatástudatból is nagyszerűen vizsgáztak. Igazán megérdemelték a TANULÓVEZETŐ szakmai zsűrije által odaítélt Elismerő Okleveleket.

 

Az értékelésében nélkülözhetetlen szakmai zsűri közreműködését is köszönjük: Frank György, Virágh Sándor és Horváth László nemcsak a szervezésben segített nekünk, Ők a szakmában ismert nevükkel, szakmai tekintélyükkel az esemény színvonalát is garantálták.

 

Ugyancsak köszönet támogatóinknak: a TANULÓVEZETŐ hagyományos Pályázatával régóta együttműködő autósiskoláknak, érdekképviseleteknek és más az üggyel szimpatizáló intézményeknek,  akik ezúttal is biztosították a tárgyjutalmakat, a kiváló oktatók szerény díjait:

Non-Stop Autósiskola. Bp. - Angyal András
Koroknai Autósiskola -
Koroknai Imre
Füredi Felnőtt-képző és Szolg. Kft. –
id. Füredi András
Autós Nagykoalíció (ANK) –
Knezsik István
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) –
Erdélyi Péter
E-educatio Zrt. –
Dr. Szőcs Károly
ORFK-OBB  -
Berzai Zsolt alezredes - Németh György
HBM Baleset-megelőzési Bizottság
– Suba István
ATI Székesfehérvár –
Oláh Miklós 
Debreceni szakoktatók -
Horváth László  
Hungaroring Groupama Tanpálya Kft.
– Kőrös András
Hatvani Rutin Kft.
- Garamszegi József
Járművezető-Szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesülete
- Németh György
Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete -
Huszti László
Magyar Autóklub - Milovukovics Györgyi

Szakmai Fórum 

A TANULÓVEZETŐ 2019. Febrár 22-én  megtartott szakmai Fóruma rendhagyó volt abban az értelemben, hogy idő híján is, most nem különült el az ünnepi eseménytől. Mert hogy mostanság  rendkívüli időket, igen gyors változásokat él át a képzés és a vizsgáztatás hatósági intézménye, az egész rendszere. Elég csak rákattintani Jogszabályfigyelő rovatunkra, új törvények, rendeletek írják át a korábbiakat, amelyek 2019. március 15-én már hatályba is léptek! Még nem tudjuk mi lesz ebből, de legyünk optimisták. Ami azt jelenti, hogy a szakmai fórumon elhangzott kritikus, vagy éppen reménykedő hozzászólások most árnyaltabb értelmezést kaphatnak. Tudjuk, hogy a már működő KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Kft. országos működési területen jár el, és - egyebek mellett - fő tevékenységei közé sorolja:  hogy " ...együttműködik hazai és határon túli civil szervezetekkel, érdekképviseleti és egyéb szervezetekkel, illetve testületekkel.” Ez pedig jó jel. Feltételezhetjük, hogy a KAV valóban együttműködik majd a szakma képviselőivel.
És jómagam ehhez kapcsolom
 Dr. Buzási Gábor jogtanácsosnak a Tanulóvezető főszerkesztőjéhez nemrég küldött rövid tájékoztatását is. Miszerint jó hír az, hogy a KTE társadalmi szervezet Közlekedésbiztonsági Tagozatán belül a megalakulás folyamatában van a Járművezető Képzés és Vizsgáztatási Szakosztály is. A megalakulást az illetékes államtitkár, a KTE elnöke és a Tagozat elnöke is támogatja. Mert szükséges lenne ráirányítani a figyelmet a közlekedő ember és különösen a járművezető-képzés fontosságára. Az elméleti és a gyakorlati képzés tartalmára, a tananyagokra, a képzés módszertanára és a számonkérésre, hiszen ezekre a kérdésekre most kevesebb figyelem irányul. A Közlekedéstudományi Egyesület mint civil, társadalmi szervezet arra is alkalmas lenne, hogy egy asztalhoz ültesse a járművezető-képzésben tevékenykedőket és az érdekképviseleteket, persze kizárólag szakmai platformon. Ez lenne most a legtöbb amit tehetnénk..
És akkor Horváth László debreceni oktatónak a Tanulóvezető Szakmai Fórumon tett hozzászólása is nagyobb nyomatékot kapna: a magyarországi képzésben és vizsgáztatásban nagyon hiányzik a szakmai párbeszéd. (szerk.)