Baleseti helyzetkép - 2020

 


Történelmi mértékben csökkent 2020-ban a közlekedési balesetben elhunytak száma mondta Halmosi Zsolt az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese január 7-én, online sajtótájékoztatóján. Igaz a végleges adatok csak január végén lesznek ismertek – 450-személy halt meg tavaly közlekedési balesetben, csaknem 150-nel kevesebben, mint a megelőző évben.
Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta: a múlt évben 13 745 személyi sérüléses baleset történt, ez 17 százalékos csökkenést jelent az előző év adataihoz képest.

A halálos balesetek száma 20 százalékkal, az elhunytak száma 25 százalékkal volt alacsonyabb tavaly, továbbá mintegy 4000-rel kevesebben sérültek meg, mint 2019-ben.
A közlekedési balesetek számának csökkenése azt eredményezte, hogy mintegy 113 milliárd forintnyi kár nem következett be - mutatott rá a főosztályvezető.
Beszámolt arról is, hogy a múlt évben az ittasan okozott balesetek száma is csökkent 5 százalékkal.
A baleseti okokat tekintve nincs változás - mondta, de figyelemre méltónak nevezte, hogy a balesetek 75 százaléka gyorshajtás, az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályok megszegése miatt történt. Így a következő évek fő feladata ennek a három fő szabálynak a fokozottabb betartatása lesz.
Kitért továbbá arra, hogy nőtt a járművezetők jogszabály-követési hajlandósága, kevesebb közlekedési szabályt szegtek meg és kevesebben követtek el súlyos közlekedési szabálysértést is. Kérdésre válaszolva, hogy mennyivel csökkent a közúti forgalom 2020-ban a koronavírus-járvány miatt, és lehet-e ez is oka a kedvező adatoknak, a következő választ kaptuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett üzemanyag-fogyási adatokat és az automata közlekedésellenőrző VÉDA rendszer forgalmi adatait vizsgálták, mely szerint mindössze 5-6 százalékkal csökkent a közúti forgalom. Ezt az arányt figyelembe véve kijelenthető, hogy lényegesen javult a közlekedésbiztonság Magyarországon. Az is biztos, hogy tavaly kevesebb motoros halt meg közlekedési balesetben, mint az előző évben.

ORFK online sajtótájékoztató