A németországi szakoktatók éves kongresszusa (1)

  (8. DEUTSCHER FAHRLEHRER KONGRESS)

 2021. november 11-12-én végre részt vehettem a német szakoktatók hagyományos, éves kongresszusán. A rendezvényre előzetesen lehetett regisztrálni, 300 € részvételi díjjal. Idén is Berlinben, az Estrel Hotelben bonyolították le a konferenciát, a belépést EU-s védettségi igazolványhoz kötötték, amit a bejáratnál ellenőriztek, még szerencse, hogy tavasszal olyan vakcinát kaptam, amit az EU-ban elfogadnak. Mindezek ellenére a közös terekben most is kötelező volt a maszkviselés, kivéve a nagy előadóteremben. És ha már a járvány elleni védekezés szóba került, a konferencia mottója is az autósiskolák újraindulása volt az egészségügyi, a gazdasági krízis után.

 

Az első napon a résztvevők kisebb csoportokra bontva hallgatták az előadásokat, amihez hozzá is lehetett szólni, kérdezni lehetett az előadóktól. Ezt a részt műhelybeszélgetésnek vagy párbeszédnek nevezték, ahol szigorúan szakmai témákban, egy-egy téma kifejtése során, a terület több szakértőjével együtt folyt a párbeszéd.

 

A második napon a hatalmas konferenciateremben minden résztvevő együtt hallgathatta az általában más-más területről érkező, de a saját szakterületén kiemelkedően sikeres előadókat.
Az előadások időtervét a szervezők és az előadók precízen tartották, a jelenlétet senki nem ellenőrizte, ha valakinek egy téma nem tetszett, szabadon kisétálhatott a teremből.
Az előadások közötti szünetben a közönség két nagy kiállító teremben tekinthette meg a szakmai újdonságokat. Sajnos kevés időm jutott arra, hogy a kiállítók standjait tüzetesen végigböngésszem, sűrű volt a program. Kellemes meglepetés volt, hogy itt magyar szót is hallottam, hiszen a passaui Educatio Digitale Lernsysteme Gmbh két fiatal magyar szakemberével is váltottam néhány szót, akiknek persze kíváncsian várom a német piacon szerzett tapasztalatait és eredményeit.  
A kapcsolatépítés is fontos része egy ilyen szakmai eseménynek, kár hogy erre nem sok időm maradt, szerencsére egy Lipcse környékén dolgozó oktatóhölgytől sokat megtudtam a német járművezető-képzés rendszeréről.

 

Az oktató kolléganő egy saját maga által írt módszertani könyvet népszerűsített, közben az is kiderült, hogy a szakoktató képzésben is részt vesz, és ebben a témában is mélyebb betekintést adott számomra. Elárultam neki, terveim között szerepel a későbbiekben egy tanulmányi kirándulás megszervezése német autósiskolába, amire maga is nyitottnak mutatkozott. A második napi ebédszünetben egy szimulátor fejlesztő cég munkatársaival beszélgettem hosszan, akik azzal tűntek ki a többi szimulátor gyártó közül, hogy a szoftvereiket a vevő igényei szerint testre szabják. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a későbbiekben akár együtt is működhetünk egy magyar képzéshez igazított szimulátoros gyakorlásban.

 

Mielőtt a szakmai előadásokról írnék, még néhány szót a kiállítókról. Először is, tetszett nekem, hogy itt több autógyártó vállalat is megfelelő reklámlehetőséget lát abban, hogy a szakoktatóknak promotálják legújabb modelljeiket, így megcsodálhattuk többek között a Volkswagen, a Toyota, a Kia, a Hyundai, a KTM, továbbá a Honda autók és motorok csodáit.

 

Németországban a járműgyártás nemzeti stratégiai ágazat, irigylésre méltó a német szakoktatók helyzete, hiszen 3-5 évente cserélik a járműveiket, mindig a legújabb típusokkal dolgozhatnak, a tanulóvezetők pedig ezeken gyakorolhatnak.

 

A kiállítók egy másik jelentős csoportját a szoftvergyártók alkották. A digitalizáció a német járművezető-képzésben is rohamos sebességgel zajlik, számtalan mobiltelefon alkalmazás fejlesztő, oktatást támogató program, szimulátor gyártója népszerűsítette termékeit. Nekem üdítő volt látni, hogy mennyi innováció, mennyi kreatív energia jelent itt meg és hogy az alkotó koponyák számára mennyire támogató volt ez a szakmai közeg. A németországi szakoktatók konferenciájának érdekesebb előadásaira, részletesebb bemutatására hamarosan jelentkezem.

 Papp Endre

a Jövő Autósiskola vezetője