Hogyan megy itt a covidos autós oktatás?

 A járvány már csaknem az egész világot sakkban tartja, eddig 300 millió embert fertőzött meg. A németek azt mondják, minden egyes ember tehet valamit, hogy a járvány mielőbb befejeződjön. Védőoltással, védőintézkedések betartásával, távolságtartással, maszkviseléssel, fertőtlenítéssel, a Hotspot-ok elkerülésével. Az angol kifejezést az internet rendszeréből kölcsönözték, a covid-hotspotok olyan területek, városrészek, városok, vagy esetleg országok, ahol a korona fertőzöttség messze az átlag felett van, amivel a többi területet is veszélyeztetik.
Itt Németországban a járvány korábbi általános intézkedési újra aktuálissá váltak. Az elmúlt hetekben naponta több 10 ezer új fertőzött beteget tartanak nyilván. Ennek oka alapvetően a shutdown vagy lockdown feloldása volt. A lockdown izolációs állapot, biztonsági előírások alapján történő lehatárolás, a shutdown pl. egy gyár lezárása, esetleg véglegesen. Ezeket a kifejezéseket használják most a negyedik hullám megjelenését követően. Következményeként annak, hogy korábban nagyobb tömegek gyűltek össze, tüntetéseken, nyaralóhelyeken továbbá sokan hoztak haza veszélyeztetett fertőzést. Azt mondják, meg kell előzni a covid-Hotspotok létrejöttét.
Németországban már 2020 áprilisa óta érvényben van a maszk kötelező használata. Egy ideig lazán kezelték a kérdést, de most már egyre több helyen büntetik azokat, akik nem használják vásárláskor, tömegközlekedési eszközökön és ott ahol több ember is lehet egy helyiségben.
 

Hogyan is néz ki itt a „koronás” autós oktatás?

 


Az amúgy kötelező tantermi oktatás során 20 főnél nem lehet több ember a teremben, a maszk használata pedig kötelező. Ma már nem engedélyezik az OP-maszkokat, vagyis az operációnál használt arcvédőt, hanem csak az FFP2-es vagy azzal egyenértékű védelmet biztosító maszkokat szabad felvenni. Kivételt képeznek azok, akiket legalább kétszer oltottak, vagy érvényes negatív PCR teszttel rendelkeznek. A PCR rövidítés a polimerizációs láncreakciót tükrözi, angolul a Polymerase Chain Reaction szavak első betűiből tevődnek össze. Ez az eljárás korrekt, nagyon sok helyen csak ennek a tesztnek az eredményét ismerik el. A teszt úgy működik, hogy mintát vesznek a vizsgált személytől, majd tenyésztik és a (esetleg) vírussal szennyezett mintát nézik, annak szaporulata alapján pontos képet kapnak a fertőzöttségről. E vizsgálati módszer előnye, hogy ha kevés is volt a vírus a mintában, akkor is nagy pontossággal, megbízhatóan adja meg a fertőzöttség szintjét. E vizsgálat felmenti azokat is, akiknek nincs lehetőségük oktatás során az 1,5 méter távolságot betartani. Csak megjegyzés: az Omikron vírus a levegőn keresztül terjed, méghozzá rendkívül agresszív módon.
Sajnos itt az látszik, hogy az állapotok még sokáig fognak tartani, a korona-járvány jelentős befolyással lesz továbbra is az oktatásra. Ezért is, a jelölteket a vizsgák előtt hosszabb várakozási időkre készítik fel, a gyakorlati vizsgák határidejét jelentősen megnövelték. Az eddigi rendeletek szerint az elméleti vizsga után egy éven belül le kellett tenni a gyakorlati vizsgát, amely határidőt most másfél évben határoztak meg. Aki kicsúszott a határidőből az elméleti vizsgát újra abszolvánia kell, azonban az egyes szövetségi országok a másfél éves határidőtől  is eltérhetnek. Továbbra is igen fontosnak tartják a hygiéniás szempontokat. Külön, az autósiskolák aktuális fertőzöttségi állapotát is figyelemmel kisérik. Az ún. incidenc az egy nap alatt megbetegedettek számát tükrözi 100 ezer lakosra vetítve. Ma Január 3 -án Németországban 222,7 volt az incidenc szám, tegnap 220,3, tehát enyhe növekedés van. A múlt hónapban viszont 439 volt, amely értékhez képest jelentős a csökkenés. Ha tehát emelkedik a szám, az iskolák ehhez dinamikusan alkalmazkodnak. Az ok, a kórházak intenzív osztályainak tehermentesítése. Megkövetelik a 2-es, esetleg 3-as oltásokról, vagy a vírusbetegségből való kigyógyulási igazolást is. A következő fokozat, hogy követelik a PCR tesztet, amelyek nélkül a jelöltek nem vehetnek részt az oktatásban, a magasabb incidenc számok esetén pedig időlegesen be is zárhatják az iskolákat.
Minden kézzel használható berendezést, pl. komputer billentyűzetet rendszeresen fertőtleníteni kell. Minden szünetben fertőtleníteni és szellőztetni kell. A tanulókat egymástól távol kell ültetni, ez persze a tanulókocsiban nehézséget okoz. A gyakorlati vezetés során minél kevesebbet beszélni a cseppfertőzés lehetősége miatt, az instrukciókat a beszállás előtt, a kiértékelést a kiszállás után kell megbeszélni. A járművet belülről minden tanuló után spray-el fertőtlenítik, a kormányt és a kezelőeszközöket fertőtlenítőszerrel törlik, alaposan szellőztetnek. A vizsga teremben is folyamatosan fertőtlenítenek, hasonlók itt a szabályok, mint a tanteremben. Több szövetségi országban szigorúbb szabályozást vezettek be a vizsgára, csak az mehet, akik a Booster-oltást vagyis a hármas oltást igazolni tudja. Máshol az oltások mellett még egy érvényes negatív PCR teszteredményt is megkövetelnek.
Pl. a „TIP-Fahrschule” Autósiskolában érvényes a 3G + a maszk, az iskola teljes területén. Tehát a 3 G: geimpft – getestet - genesen: vagyis beoltott, tesztelt, vagy kigyógyult. A 3G szabály szerint a jelöltek csak meghatározott helyeket vagy rendezvényeket látogathatnak. Az iskola irodájába, valamint az elméleti és gyakorlati oktatás színhelyeire csak a 3G szabály alapján léphetnek be, vagyis ha igazoltan gyógyultak, három oltást kaptak, vagy érvényes negatív PCR teszttel rendelkeznek.
Még egy érdekesség, a gyerekeket az iskolákban folyamatosan tesztelik, de ezt a szünetekben nem csinálják. A karácsonyi szünetben 18 éven aluliak nem vehettek részt semmilyen oktatáson. Mindenki számára kötelező a maszk használata.
Ha láza van, kérjük, ne jöjjön az oktatásra, figyelmezteti látogatóit a „TIP-Fahrschule” tájékoztatója.

Bleib gesund, fahr vorsichtig, Maradj egészséges, vezess óvatosan!

Dr. Georg Gáti