Vezetéstechnikai tréning az életért!

 Ford DSFL (Driving Skills for Life) 18-26 éves fiataloknak

 A fiatalok közlekedésbiztonságának javítását célzó kerekasztal beszélgetéssel egybekötött sajtóeseményt tartottak május 31-én a Ford Magyarország szervezésében Budapesten.

Immáron 2017. óta jelenti be a Ford itthon a nagysikerű, 18-26 éveseknek szóló ingyenes vezetéstechnikai tréningsorozatát. A Világméretű programot még 2003-ban, 19 éve indította, ez társadalmi szerepvállalása kiemelkedő, hiszen a fiatal, kezdő vezetők baleseti veszélyeztetettsége igen magas. Európában a legfőbb halálozási ok a körükben a közlekedési baleset, az összes áldozat mintegy 10%-a 24 év alatti. Magyarországon 2021-ben 14233 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek 15%-át (közel 2000-et) 24 évesnél fiatalabbak okoztak.

Jellemző baleseti típus a farolás, felborulás, pályaelhagyás és a szilárd tárgynak, álló járműnek ütközés. Legfőbb okok a nem megfelelő sebesség alkalmazás: főleg relatív gyorshajtás, út, időjárási és látási viszonyok nem megfelelő felismerése, az alkalmazkodás hiánya. Emellett az irányváltoztatás, haladás, bekanyarodás szabályainak meg nem tartása.

A legfeljebb 2 év vezetési gyakorlattal rendelkezők nagyobb arányban szenvednek balesetet útkanyarulatban, illetve S-kanyarban, úgynevezett pályaelhagyásos, egy résztvevős balesetként. Tapasztalatlanságuk, rutintalanságuk, illetve a járművezetési képességek hiányosságai miatt. Ehhez hozzájárulhatnak még a nehezített időjárási körülmények, valamint az éjszakai sötétség.

A Ford a különböző területeken dolgozó profi közlekedési szakembereket vont be a program kialakítására. A gyakorlatot biztosító tréneri csapat pedig a magyarországi viszonyokra ülteti a képzést. Az érdekes, kreatív program érzelmekre is hatva a jól tanítható fiatalokra szabott. Tartalmaz autókezelési ismereteket, közlekedési veszélyhelyzetek kezelését (vészfékezés akadálykerüléssel, megcsúszó jármű feletti uralom visszaszerzése), vezetést zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését. Néhány éve a „Share the Road” modul tartalmazza a kerékpáros, s mára már az elektromos roller – mint közlekedési partner – felé történő érzékenyítést is. Megtanítják az ún. holland módszert („Dutch Reach”) az ajtónyitáshoz, illetve VR szemüveggel bepillanthatunk mind a kerékpáros, mind az autós világába.

A program kifejezetten jó lehetőséget biztosít az autóipari fejlesztésekkel való megismerkedésre is, hiszen minden éven a legújabb Ford modellekkel történik a gyakorlati képzés. Hangsúlyt kap az elektromos autózás is, annak kihívásai: gyorsulás, lassulás, zajhiány. Megtanulható, hogy mire kell ügyelni egy buli után egy autómegosztótól használatba vett idegen járművel való autózáskor, kezelésekor.

A tréningben vannak továbbá elméleti és demonstrációs részek is: számítógépes játékok, virtuális valóság, drog és alkohol hatását demonstráló öltözet, megváltozott útviszonyok és extrém időjárás okozta veszélyek szimulálása.

A Ford Magyarország tavaly együttműködést kezdett az ORFK-OBB-vel és a Hungarian Police Rally Teammel. Ez utóbbi autója – egy Rally3-as Ford Fiesta – az idei DSFL programon is látható lesz.

A fiatalok pedig egy életre szóló élményt kapnak a tréninggel, mely során a tudatosságra, felelős vezetésre hívják fel a figyelmet. Legyen trendi, cool, hogy valaki jól vezeti, biztonságosan használja az autóját.

A hasznos program szolgálja az egyént, a családot, sőt a társadalmat is, hiszen sok-sok élet menthető meg, anyagi kár előzhető meg a jól képzett, tudatos sofőrök által.

A félnapos gyakorlati képzést idén október 1-én és 2-án tartják 300 fiatal számára a Pólus Center parkolójában. Regisztrálni már a http://www.drivingskillsforlife.hu linken lehet.

 (Pataki Melinda)