Intelmek a nyári kánikulában

  Hogyan befolyásolja a hőség a közlekedés biztonságát?

A tartós, nagy meleg jelentősen fokozza a baleseti kockázatot. A koncentrálóképesség csökken: a hőség tompává, figyelmetlenné tesz bennünket; a partnereket is. A reakcióidő növekszik, akár 2-5-szörösére is!

Milyen módon tudunk felkészülni egy utazásra?

Gondoskodjunk a biztonságos feltételek megteremtéséről, mindig legyen nálunk folyadék, vizet, gyümölcsteát, rostos üdítőt fogyasszunk.
Hosszú útra indulás előtt pihenjünk eleget. Mindig legyen alternatívánk: létrejöhet torlódás, szükség lehet a kerülőútra.

Kalkuláljunk hosszabb menetidővel, induljunk korábban. Kerüljük a csúcsforgalmat: a nagy forgalmú helyeket, illetve napszakokat.

Kifogástalan állapotú járművel induljunk, megfelelő mennyiségű üzemanyagunk legyen, de ne töltsük túl a tankot. Hagyjunk helyet az üzemanyag hőtágulására, az ne szivároghasson.

Évszaknak megfelelő gumiabroncsot használjunk: nyárit, illetve négy évszakosat. A téli gumi „szétfolyik”, nyúlik a forró (akár 70ºC-os) aszfalton, mert lágyabb gumikeverékből készül. Ezzel számottevően megnő a fékút. Melegben jelentősebb nyomásemelkedés következhet be, nagy sebességnél fokozza a szétrobbanás veszélyét.

A tűző napról indulás előtt szellőztessük ki az autót. Segítik a hővédelmet a különböző speciális autófóliák is, illetve a fényvisszaverő napellenzők. Modern járműveknél a klíma már előre is programozható.

Mire figyeljünk menet közben?

A kisebb figyelmi szint következtében kiszámíthatatlanabbak a közlekedési partnerek is. Hajtsunk lassabban, megfontoltabban; soha ne rohanjunk, ne kapkodjunk, mert nagyobb a hibázás esélye. Tartsunk nagyobb követési távolságot.

A menet közbeni hőkiegyenlítést az ablakok letekerésével, huzat létrehozásával is szokták biztosítani. Ez hosszú távon zajterhelést, stresszt okoz; később fülgyulladás, megfázás és ízületi bántalmak is kialakulhatnak. A klímát a külső hőfokhoz képest legfeljebb 5-6ºC-kal alacsonyabbra állítsuk.
A monotónia (hosszú utak esetén) átlagon felüli terhelést jelent. Javasolt gyakran megállni, felfrissülni, megmozgatni magunkat. Tartsunk több pihenőt!
Ismeretlen területen az alaposabb tájékozódás kell, a fokozott információ-gyűjtés egy kezdőt jobban leterhel. Már 500 kilométer megtétele a teljesítőképességének a felső határa, teljes kimerülést okozva. Több jármű együtt haladása – pl. baráti társaság – esetén gyakorlott vezető legyen elől, hátul inkább a tapasztaltabbak.

Csomagokkal megrakva a jármű irányíthatósága megváltozik a súlypont eltolódásával. Lomhább lesz, nehezebben gyorsul: megnövekszik az elsőbbségadási idő, a keresztezési és befonódási, becsatlakozási idő. Lassításkor viszi a járművet a nagy lendület, fékútnövekedés léphet fel.

A nehéz tárgyakat mélyen a csomagtartóba tegyünk, a kalaptartóról megindulva komoly sérüléseket okozhatnak. Rögzítsük a holmikat az autóban; és persze a személyeket is.

A hosszú, tartós meleg kimeríti a szervezetet. Hirtelen viharok is kialakulhatnak, amik mindenkit megviselnek. A záporok, zivatarok korlátozott látási viszonyokat alakítanak ki. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék nem tud elfolyni a burkolatról, a gumik képtelenek kiszorítani a vastag vízréteget, így létrejöhet a vízen futás. Kialakulása függ az abroncs profilmélységétől, a vízréteg vastagságától és a jármű sebességétől. Még prémium kategóriás gumiknál is már 1-2 cm-es vízréteg esetén 80-100 km/h sebességhatárnál létrejön, amikor a kerék elválik a talajtól. Ilyenkor nem fékezhető a jármű, és a kormányzás is hatástalan. Ezért esőben nagyon indokolt a csökkentett sebesség. Amennyiben pedig létrejön a felúszás, óvatosan lassuljunk, hogy a jármű visszaüljön a burkolatra. A kormányt határozottan, de ne szorítva fogjuk, mert a vízzel találkozáskor azt kiveheti a kezünkből.

Esőzés után nagyon megnő a páratartalom: ez az asztmásokra jelent komoly veszélyt.

Az erős fény és az árnyék változások veszélyei

Komoly veszélyt rejthet a Nap elvakító hatása: a sötétebb szakaszokon sok idő a szem alkalmazkodása a gyérebb fényviszonyokhoz. A villódzó fények pedig – fény-árnyék váltakozása – felettébb fárasztó.

Kik a veszélyeztetett csoportok?

A csecsemők, kisgyerekek, 65 év felettiek, fogyatékos személyek. Az ő pszichés és élettani funkcióik eltérhetnek az átlagostól, általánostól. Nagyon vigyázniuk kell a keringési rendszer betegségeiben szenvedőknek is: a szívbetegeknek, magas vérnyomással élőknek.

A hőség élettani hatásai:

Az erek melegben kitágulnak, csökken a vérnyomás; gyorsabban ver a szív, nő a pulzus. Az izzadás, az idegesség fokozódik, így az agresszivitás is. A test túlhevülésekor pillanatnyi eszméletvesztés, majd a keringési rendszer összeomlása, végezetül halál következhet be. Már bódultsági állapotban is az ittas vezetéshez hasonló állapot jön létre.

Jármű őrizetlenül hagyása

Senkit nem szabad a járműben hagyni, a házi kedvenceket is vigyük magunkkal, amikor elhagyjuk a járművet. Közvetlen napon 1 perc alatt 1ºC-ot emelkedhet a zárt járműben a hőmérséklet. Ha több órára hagyjuk ott, praktikus figyelembe venni a Nap járását, hiszen az árnyék azzal együtt vándorol.

Még jobban vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra a kánikulában!

(Pataki Melinda)