Hozzászólok...

Tudom, hogy Balogh Zoli történeti kincses ládájából (fiókjából, számítógépéről) időnként muzeális szakmai emlékek kerülnek elő, mégis meglepődtem magamon, a Régi Módszersarok szövegen és képen: Frank Gyuri így rutinozott címmel.
Sajnos én már csak a partvonalról, némi nosztalgiával nézem az oktatók, az egész oktatás és vizsgáztatás helyzetét, közben szurkolok unokáimnak a tanulóknak, az oktatóknak, a vizsgabiztosoknak egyaránt. Most inkább az oktatókra figyelek, mert kicsit elkeserítenek a közlekedési hatóság diktatórikus, mindent ellenőrző és mindenkiben kételkedő fellépései, szankciói. Feltételezem, hogy a KAV jól képzett és jó szándékú szakembereinek célja az oktatás-vizsgáztatás fejlesztése, annak jó irányba való elmozdítása, de talán nem így kellene!
Mint főállású szakfelügyelő a „szamárlétrát” én is végig jártam. Mint kezdő oktató, munkaközösségi vezető, iskolavezető, képzésfelügyelő vizsgabiztos. A Fővárosi Közlekedési Felügyeleten volt alkalmam az oktatók munkáját hatósági oldalról is látni. Akkor is voltak hibák! Mulasztások is voltak, de a szankciók esetében a meggondoltság, a mértékletesség volt az irányadó. Mert a szakfelügyeleti ellenőrzésben fontos a segítő szándék. Többször meg is tapasztaltam, az ellenőrzés mellett a segítő, módszertani beavatkozás az eredményesebb. Azt is tudom, az elkövetett adminisztrációs hibák a legtöbb esetben nem tudatos szándékkal születnek, inkább az irodai követelményekhez nem szokott figyelmetlen nyilvántartás következményei. Az oktatók nem az ügyviteli tevékenységhez szoktak hozzá.
Lehet-e valakit korbácsütés helyett máglyára ítélni? Amikor pl. egy 72 éves szakembert kettő évre eltiltanak a munkájától az egyenlő a kivégzéssel, - már pedig ez is megtörtént. Jól ismerem az illetőt tudom azt is, hogy jó oktató, de azt is, hogy az adminisztráció neki a háta közepe. Nem szeretném persze mentegetni, mert nyilvánvaló, hogy egy cég korrekt működtetése papír munkával is jár, de kettő év letiltás, plusz 100 ezer forint bírság! Tud nyugodtan aludni, aki ezt a döntést hozta? Mi is volt a bűne a kollégának? Úgy hallottam, az ellenőrzött vezetési kartonokon elkövetett szabálytalan javítások és egy elveszett karton volt a vétke.
Szerintem nem minden ember tisztességtelen és nem minden elkövetett szabálytalanság tudatos, - először mérlegelni kell. Mindezt pedig nosztalgiás felindultságom juttatta most eszembe.
Balogh Zolinak pedig köszönöm a megjelent suhanckori képet és a kedves visszaemlékezést.

Frank Gyuri