A régi ATI képeskönyvéből...

  


 A nagyszerű Moharos Kálmán után 1980-ban már a fiatal Réthy Attila lett az Autóközlekedési Tanintézet igazgatója. Az idén már 88 éves!

 

 

Kevesen tudják róla, hogy az ATI-VIB testületében dolgozott, de már régi, tapasztalt oktatóként jött a Tanintézethez is. Már 1957-től tanított a Mátyásföldi, majd Hüvösvölgybe áthelyezett II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskolában. Előbb Csepel motorkerékpáros szakkört vezetett, majd a háborúból itt maradt Skoda Coloniál (a pléh skoda) személygépkocsin és Csepel 3,5 tonnás tehergépkocsin tanították a tisztjelölt hallgatókat. Az iskola 1958-as megszűntetése után a Budapesti Honvéd Sport Egyesülethez került, mint technikai előadó és autóbuszvezető. Évekig vezette az  Ikarusz 30-as és 31-es, "Nylon", nejlon autóbuszokat. Ezeket akkor a 85 LE-s, négyhengeres Csepel Diesel motorok vitték, kicsit gyengének is bizonyultak, szerencsére a sportolók szállításakor 10-15 főnél ritkán volt a buszon több utas. 
Amúgy pedig a sportolók és az ő ismerőseik, családtagjaik saját személy-gépkocsiján gyakorlati oktatást végeztünk – mondja. Jól jött akkor a havi egyszeri, szürke könyves oktatói engedély, ami legalább ötven sajátkocsis tanulóvezetőt jelentett.

 


  
Képeinken látható még Réthy Attila ma már veteránjármű „tanulókocsi flottája” és a szürke könyv, mint az ötvenes évek magánoktatói engedélye.