Csalódás !

  Új szolgáltatással bővült a BM. nyilvántartási rendszere. Ha lejár a jogsid, nem kell okmányirodába menni. Ha van Ügyfélkapud, elég, ha elmész a dokihoz, és - persze, ha rendben talál! – ő feltölti a leletedet a rendszerbe, és Te mehetsz a dolgodra, küldik az új jogsit. Persze ehhez a neten ki kell tölteni egy néhánysoros oldalt, és az automatikus küldést kell választani. Amennyiben az okmányiroda nem rendelkezik három évnél nem régebbi fényképeddel, akkor küldenek egy SMS-t vagy e-mailt, (attól függ, hogy mit adtál meg,) és akár otthonról is intézheted saját kamerádról vagy telefonodról a fénykép felvételedet. Itt olvashattok erről bővebben:

https://nyilvantarto.hu/hu/vezetoiengedely_automata_hosszabitas

DE!

Vizsgára ne menj így a tanulóval! Ez csak a normális embereknek működik így, az oktatóknak NEM! 

Én így jártam!…

Mivel még nem kaptam meg az új jogsit, nálam volt a régi, meg az a papír, amit a doki kinyomtatott. (Ezt töltötte fel a nyilvántartóba.) Évek óta nem igazoltatott rendőr, hát pont most beleszaladtam egy közúti ellenőrzésbe. Mondtam neki, hogy lejárt a jogsi, de itt a papír… Elkérte a személyimet, matatott a kütyüjén valamit, aztán azt mondta, hogy az neki nem kell, minden rendben van, viszont látásra.
Ó! Hát ez igen klassz! – gondoltam én…

Másnap vizsga. A Vibi szokás szerint elkérte a papírjaimat. Na, itt jött a feketeleves! Érvénytelen a jogsim, nincs okmányirodai papírom, vizsga meghiúsulva. Ami bántott nem a vizsgadíj, hanem az a csalódás, amit a tanulóm is átélt…

Hát igen. Ha figyelmesen elolvassátok a fenti linken a tudnivalókat, valóban nincs benne, hogy ezt a szolgáltatást oktatók is használhatják.

Lenkefi László

 

 Rövid kiegészítés Lenkefi László Csalódás c. írásához

 Az automatikus okmánykiállítást egy oktató, mint magánszemély ügyfél igénybe veheti. Ami miatt a vizsga meghiúsult, az a 24/2005. (IV.21.) GKM r. 23. §-a.

(1) A szakoktató oktatás, valamint járműkezelési, rutin és forgalmi vizsgáztatás közben köteles magánál tartani

a) a vezetői engedélyét (vagy a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott, a vezetői engedély kiállítására irányuló kérelem adatlapot, annak adatlapon feltüntetett érvényességi idején belül),

b) a járművezetési gyakorlat tantárgy oktatásakor és a gyakorlati vizsgán az a) pontban foglaltakon kívül a jármű forgalmi engedélyét, az érvényes oktatójármű-igazolást és a papíralapú vagy elektronikus vezetési kartont.

(2) Az (1) bekezdés szerinti okmányokat az ellenőrzés során az arra jogosult személynek be kell mutatni.

Az tény és való, hogy a jogszabályoknak van egy hierarchiája: törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet, önkormányzati rendelet. Továbbá ellentmondásosak nem lehetnek az eltérő szintű jogszabályok. Azonban bizonyos tevékenységek végzéséhez - ágazati/ szakmacsoporti előírásként - az általános szabályozást kibontó alacsonyabb szintű jogszabály (itt a GKM miniszteri rendelet) szigorúbb feltételeket is előírhat, meghatározhat, mint az a magasabb szintű, minden polgárra egyaránt érvényes szabályozásban található (törvényben, kormányrendeletben).


Pataki Melinda