Ford Focus Active X - Tanulókocsi-teszt

 (1.0 EcoBoost mHEV 155 LE DC7 FW Fantastic Red)

 

 

 Amikor az alternatív hajtások kezdtek megjelenni, a gyártók valamilyen elnevezéseket adtak a hibridizáció foka szerint. Mint minden egyéb más területen, itt is ki kellett alakítani a fogalmakat, azokat meghatározni, hogy mindenki ugyanazt értse alattuk. A kezdeti rendezetlenséget fokozatosan felváltotta az egységesítés, a csoportosítás, a definíciók letisztulása. Az elektromos hajtás területén a Ford a következő terminológiát használja.

1. 100% elektromos: villanymotor hajtja a járművet, nagy kapacitású akkupakk tárolja az üzemeltetéshez az energiát, elektromos hálózatról töltjük hálózati vagy nagyfeszültséggel.

2. Plug-in hybrid electric vehicle (PHEV): Ezen járműveknek kétfajta erőforrása van: egy belsőégésű motor és egy villanymotor. Ennek nagyobb akkumulátora van, így képes hosszabb távon is (50 km felett) kizárólag elektromos hajtással közlekedni.

3. Hybrid electric vehicle (HEV): Elsődlegesen hagyományos motor hajtja őket, az elektromos motorja, illetve a kisebb akkupakk csak rövid távra (pár kilométer) biztosít működési alternatívát.

4. Mild hybrid electric vehicle (mHEV): itt a kisebb elektromos motor csak rásegít a hagyományos belsőégésű motor munkájára, de nem hajtja önmagában a járművet.

Alig egy napot autóztam a Focus mildHybrid autójával március végén.

 Külső megjelenés, dizájn

 

Tesztautóm impozáns Fantastic Red prémium színben és fényezéssel pompázó, karakteres megjelenésű jármű. Karosszériájának vonalai markánsak, szögletesek, nem lágyíves vonalvezetésűek, mégis harmonikus benyomást keltenek az egymáshoz ízlésesen hajlított, illesztett szögletei, vonalai. Ebből fakadóan kontúrosabb, a környezettől elhatárolódó, kifejezett megjelenésű autó. Korábban is, de most főleg a férfiak szívét dobogtatja meg látványával. Már-már túlméretezett hűtőmaszkja is enyhe adrenalinbőséget és agresszivitást sugall. Mintázata a felszereltségtől függ. A Titanium az alapmodell, az ST a sportos, az Active az SUV-s változat. A nevében szereplő X az extrákra utal. Kifejezetten nagy autó: hossza 4693 mm, szélessége tükrökkel 1979 mm, magassága (tetősínnel) 1539 mm, tengelytávja pedig 2700 mm. Saját tömege 1430 kg, megengedett legnagyobb össztömege pedig 2005 kg. Forgalmijában a vontatás tömegei: fékezett/ ráfutófékkel: 1500 kg, fék nélkül/ fékezetlen pedig 725 kg. A termetes testet hozzá igazodó kerekeknek kell cipelni: 16-19 colos felnikkel szerelik, autóm 215/50R18 abroncsot viselt. Csomagterébe felárral rendelhető mankókerék került T125/70R16 jelöléssel, s angolul feliratozva: temporary use only. Lámpái elöl full LED típusúak, a lámpatestek – a Kugához hasonlóan – kellően nagyok.

  Hátsó lámpák

 

Oldalablakai a már-már kötelező sötétített üvegezéssel készültek.
 

 Belső tér- Helykínálat az utasoknak

 

Első ránézésre tágas vezető-, utas- és csomagtér fogad, aminek érzését később a vele töltött autózás alatt is visszaadta az autó. A felhasznált anyagok a mindennapi használatra tervezett széria, de strapabírónak tűnő anyagok, némi melegséget sugároznak, nem ridegek. Vezetőülése ergonomikus, oldaltartást ad a testnek, borítása részben lukacsos, így kellően szellőzik. Kormánya kellemes fogású, a küllőinél beépítve a számos – már szokásos – funkciókkal. Motorja kulcs nélküli gombos indítású. Műszerfalán már-már sok az információ: sebesség, fordulatszám, vízhőfok, üzemanyag, össz-kilométer, sebességkorlátozás (táblafelismerő), fokozat (automata), külső hőmérséklet, hatótáv (pl. 669 km), rádió, turbó működése. Az utazáshoz kötődően az aktuálisan megtett út, a fogyasztás és az eltöltött idő.

 Műszerfal

 

 Központi kijelzője 13,2 colos Sync 4 kijelző. 

 Navigáció

 

 Az ujjam érintését néha nehezebben érzékelte.

A hátsó ülései a két szélső embernek nagyon kényelmesek, a középső utasnak valamivel kisebb helye van. A hátra beszálláskor a lábat figyelmesen emelni kell.

 A csomagtere óriási, 737 l-ről indul (mankókerékkel 728 l), ez is bővíthető részlegesen a hátsó ülések 60-40%-os döntési arányával, s egészen tágítható 1653 l-re (illetve 1620 –rel mankókerékkel) a teljesen döntött ülésekkel.

  Csomagtér

 

 A rakodótérben található 12 V-os csatlakozó (pl. hűtőtáskának), rakomány rögzítéshez határoló sínek (opcionálisan), táskaakasztó, illetve a rejthető vonóhorog gombja. Rengeteg csomagot képes elnyelni ez a kombi. Tökéletes családi autó.

 Hajtás

Az 1 literes Ecoboost, három hengeres benzinmotorja hibrid hajtásláncot kapott, turbóval, illetve a mild-hybrid típusú villanyrásegítéssel, amit hétfokozatú automata váltóval párosítottak. Egy kiegészítő 48 V-os akkumulátort is kapott, így tudnak biztosítani plusz teljesítményt, jobb üzemanyag-felhasználást és kisebb károsanyag-kibocsátást. A rendszer a jármű energiafelhasználása alapján meghatározza, hogy felhasználja a tárolt energiát, vagy töltse az akkumulátort. A tárolt energiát felhasználva további forgatónyomatékot szolgáltat. Normál vezetési körülmények közt a motor kiegészítéseként működve hagyományos üzemanyagot (benzint) takarít meg. Gyorsításkor a segítséget nyújtó villanymotor folyamatosan, egyenletesen biztosít teljesítményt, így a hibrid hajtáslánc tompítja, illetve eltünteti a turbólyukat. A 114 kW-os benzinmotort 12 kW-os villany segíti, így 155 LE-s járművet kapunk, 190 Nm nyomatékkal, 4x2-es hajtással. Lassú haladás vagy fékezés közben az elektromos motor generátorként működik, visszatölti a 48 V-os akkut, eltárolja az energiát a következő felhasználásra.

 Felszereltség

Az egyes márkák különböző felszereltséggel, egységesen számos csomagot kínálnak az alapfelszereltségre építve. Teljesség nélkül csak pár dolgot emelek ki itt. Egyre többször találkozhatunk a holttérfigyelővel, az első és hátsó parkolóradarral, tempomattal, limiterrel, sávtartóval, az adaptív full LED mátrix fényszórókkal, a hátsó LED lámpákkal, s kötelező már a keréknyomás ellenőrző rendszer (TPMS). A vezetési kényelem csomagnak nevezett felszereltségben éberségfigyelő, táblafelismerő, nagy látószögű tolatókamera, keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer vannak. A parkoló csomag pedig aktív parkolóasszisztenst és az ajtókon élvédőket tartalmaz.

 Holttérfigyelő

  

 Keresztirányú forgalomfigyelő

    

 Vezetés

A vezetőülés beállítása jól egyénre szabható. A tükrei elegendően nagyok a megfelelő hátralátás biztosításához. Kombi volta miatt középen hátrafordulva tolatásnál az az érzetünk, hogy az autó hátulja más bolygón van. Kormányelfordítása egyenesből szélsőértékig valamivel 1 és 1/4 fordulat felett van (450°-460°).

Tanpályán manőverezve a technikai kezelése, kezelhetősége könnyű. Azonban a fékezés technikáját be kell gyakorolni. Letámasztott sarokkal nem lehet óvatosan fékezni, szakaszos lesz a fékhatás. A sarkat kicsit megelemelve, a teljes talppárnát a pedálra fektetve finomítható a lassítási technika.

A manőverezéseknél a nagy geometriai méretek miatt lassan, figyelmesen, jól megválasztott íveken kell fordulni, haladni, mert hamar közel kerülnek a tereptárgyak, amit az autó csipogással, hangjelzéssel tudtunkra is ad. Az eleje csak az extrém magas járdaszegélyeknél kerülhet veszélybe.

A közúton a városban fürgén lehet vele indulni a zöld jelzésre, sőt nagyobb tempónál is (lakott területen kívül) tisztességesen húz, még emelkedőn is. A csökkentett sebességű övezetek magasabb „fekvő rendőrei” sem fogtak ki rajta, mert emelt futóműve miatt az autó nem üti le az elejét rajtuk. Autópályán haladva (100 km/h-tól) tapasztaltam némi szélérzékenységet.

Műszerfalán a „Trip computer” a vezetési/ működési időt számlálja óra: perc: másodperc-ben 10 óra eltelt időig, felette pedig óra: perc megjelenésre vált.

A beltér kialakítása kényelmes; és nem fárasztó vezetést tesz lehetővé még hosszabb távon is. A nagyjából 30 óra alatt, amíg nálam volt az autó, 570 kilométert tettem meg vele. Számítógépe legkisebb fogyasztásként 5,8 l/100 km-t, legnagyobbként 6,9 l/100 km-t írt ki. Gyári fogyasztási értéke 5,2-5,7 l/100 km katalógus szerint. Az általam betöltött üzemanyag pedig 40,5 l volt.

 

 

   

A Ford Focus ára felszereltségtől függően tág határok között mozog, de 10 millió Ft felett indul: 10,92-16,22 millió forint közt változik. Itt is tükröződik az autók határozottan megemelkedett ára. Szó se róla: jó minőségű családi autót kapunk érte.

 Pataki Melinda

 Felhasznált segédanyagok:

https://www.ford.hu/ – letölthető dokumentumok: katalógus, gépkönyv, árlista

https://totalcar.hu/tesztek/2023/02/24/ford-focus-1.0-ecoboost-hybrid-active-x/?token=ca87f3cce4a5bc80330215b0df64b6c6