Szakmai Nap Tatabányán

 A Közlekedési Kultúra Napja rendezvényeinek keretében, Oktatóknak, vizsgabiztosoknak rendeztek szakmai vetélkedőt  a Komárom-Esztergom vármegyei KAV Vizsgaközpont és a KTE közös szervezésében.

 A 2023. május 13-án rendezett eseményt Csaba Gyöngyi Zsuzsa osztályvezető nyitotta meg, majd Geszler Attila a KTE KEV Területi Szervezet titkára tartott tájékoztató előadást a vármegye úthálózatán 2022-ben bekövetkezett balesetekről, forgalmi változásokról, a Bajna-Héreg között kialakított motoros felfestés és védőkorlát kialakításáról.

 Ezt követően indult a meghirdetett elméleti és gyakorlati ügyességi verseny, amelyen a résztvevő majdnem 90 főből 21 szakoktató megmérette magát. Az értékelési szempontokat bemutató közös pályabejárás után a versenyzők két csoportban láttak neki a feladatoknak. Amíg az indulók egyik fele elméleti tesztlapot töltött ki, addig a többiek már a sokrétű ügyességi pálya feladatait végezték.

Egy külön, erre az alkalomra összeállított 40 kérdéses tesztlapot kellett kitölteni. A kérdések szerteágazóak voltak: tartalmaztak forgalmi helyzetekhez kötődő kérdéseket, elsőbbségi jogviszonyokat útkereszteződésben, vasúti- és villamospályához kötődő ismeretanyagot. Megálláshoz, várakozáshoz, megforduláshoz, hátramenethez köthető eldöntendő kérdések is szerepeltek. Természetesen azok a szabályok kerültek előtérbe, amikkel nem minden nap találkozunk a munkánk során sem.
Az elrontott kérdések darabonként 40 másodperc büntetőidőt jelentettek.

A manőverezésnél volt lehetőség járművet is választani: egy 1982-es Skoda 105 S járművet kalandvágyból kihívásként, egy Suzuki Swiftet, illetve a saját, oktatásban használt járművet.
A feladatokat a jobb egyes ülésből kellett teljesíteni, ami ördögkapuval kezdődött, és amit egy 360°-os kört leíró nyomvonalú feladat követett. Az autó motorházának tetejére mágnessel rögzítettek egy kötelet, aminek a másik vége a fordulási középpontban rögzített – de forgásképes – volt. A kötélen középen 0,5 literes aludobozok voltak rögzítve, amiket át kellett emelni terelőkúpokon elhelyezett teniszlabdák fölött, hogy azok ne guruljanak le, illetve a dobozok ne érjenek a földhöz. A fordulási sugár, ív változtatásával tudtuk lazítani vagy éppen feszíteni a kötelet.

Ezt követte egy jobbra előre merőleges parkolási feladat, elöl oszlopérintéssel, de rajta maradó labdával. Szűkre volt szabva a ráfordulási ív, csakúgy, mint az ezt követő balra hátra merőleges kapubeállónál is, - szintén labdás oszlopérintéssel. Leginkább a nagyon kicsi (pl. Splash) autó tudott korrigálásmentesen fordulni ezeken a helyeken. Ez után pedig egy pohár vizet kellett átvinni egyik állványról a másikra, miközben egy három bójás szlalomot is kiviteleztünk.

  Nem maradhatott ki a jobb, majd bal kerekek nyomvonalának precíz meghatározása sem, lécek között kellett átvinni a kerekeket, egymás után a két eltérő oldalit, persze irányváltoztatással. További tornázásra adott lehetőséget, hogy párhuzamos parkolást imitáló folyosóba kellett betolatni egy kapun keresztül, a várakozóhelyen előremenni, majd onnan kitolatni a felettébb szűkre hagyott kapun keresztül.

 S végül az időmérő óra akkor állt meg, amikor a jobb hátsó kerekét egy felrajzolt négyzetbe pozícionálta a versenyző.

 A hibázásokat itt is büntetőidővel „jutalmazták”: tereptárgy érintés 10 s, a döntés 20 s pluszt jelentett.

Mindenkin kifogott legalább egy tesztkérdés, illetve a kellően szűkre rakott pályán is legalább érintettünk bóját. Az elméletnél a legrövidebb tesztidő (büntetőpontokkal) 5 perc feletti, a pályán pedig 4 perc 45 másodperc volt. Amíg a vizsgabiztos pályabírók az eredményeket összesítették, lehetőség nyílt arra, hogy kér körre a Dózsakerti vizsgapályán Szetei Norbert rally versenyző mellé beülhessenek a vállalkozó szellemű résztvevők.

Mivel minden vizsgahelyszínről (Komárom, Esztergom, Tata, Tatabánya) voltak kollégák, kötetlen szakmai beszélgetések is kialakultak, eközben készült Szalczinger András nyugdíjas vizsgabiztos kolléga, a mindenkori főszakács pörköltje.

 A késő délutánba nyúló esemény kellemes hangulatban telt, tartalmas szakmai esemény részesei lehettünk.

 

 Eredméyek:

  I. hely: Pataki Norbert: Dakar Autósiskola (Esztergom) 

II. hely: Kincses Zsolt: Csizmadia Autósiskola (Tatabánya)

III. hely: Pataki Melinda: Forma-N Autósiskola (Tata), Kész Kft. (Oroszlány)

Feljegyezte: Pataki Melinda